2024.04.25, Csütörtök

Hirdetés

Új vitorláskikötőt avattak a Balaton-partján

Új vitorláskikötőt avattak a Balaton-partján

magyarepitok.hu

2022.07.09. 17:15 - Hegedűs Gergely

A hazánkban úttörőnek számító technológiával készített diáktábort rendkívül rövid idő alatt kivitelezi a 2F-Bau Kft. és GB Group Kft. konzorciuma.

Hirdetés

Révfülöpön július 9-én megnyitották a Mathias Corvinus Collegium (MCC) beruházásában megépült révfülöpi vitorláskikötőt és diáktábort. A közösségi komplexum a 2F-Bau Kft. és GB Group Kft. konzorciumának kivitelezésében jön létre.

Az MCC számára a révfülöpi diáktábor kiemelt tehetséggondozási helyszínként fog működni, melynek felújításának célja, hogy minden évszakban használható, korszerű, több száz fiatal elszállásolására, oktatására, sportra nevelésre alkalmas helyszíne legyen.

 

 

A fejlesztés meghatározó pontja a kikötő korszerűsítése, amihez közösségépítésre és oktatásra alkalmas hajókat szereztek be. Ezenkívül új oktatási és közösségi térként szolgáló modern épület is létesül. Továbbá fontos eleme a projektnek a vasutat és a főutat átívelő, az önkormányzat tulajdonában lévő felüljáró felújítása. A tábor területén előadói pavilon és fedett kerti kemence, valamint grillsütő is kialakításra került, melyek kiváló helyszínt biztosítanak a szabadtéri közösségi programokhoz.

A több mint 160 négyzetméteres Cholnoky Jenő Gyermek- és Ifjúsági Kikötő és Diáktábor 30 gyermek és a velük foglalkozó 10-15 felnőtt elhelyezésére, továbbá oktatási programok és rendezvények megtartására is alkalmas lesz. Ahogy azt korábbi cikkeinkben is jeleztük: a hazánkban még úttörőnek számító CLT-technológiával (Cross Laminated Timber) épül meg, amely nem más, mint a keresztirányú ragasztással és préseléssel rétegelt fapanelek alkalmazása.

 

A magyar geográfia legnagyobb tudósainak egyike a névadó

A közösségi pavilon munkálatai 2022 márciusában kezdődtek meg. A CLT paneles technológia alkalmazásának köszönhetően a pavilont rendkívüli gyorsasággal kivitelezik. Ennél a technológiánál ugyanis az előregyártott rétegragasztott paneleket méretre gyártva, nyílás kiképzésekkel és a szükséges szerelvények nyomvonalával szállítják a helyszínre, majd rövid idő alatt szerkezetkész állapotra szerelik.

A gyorsaság mellett CLT-technológia a fa minden pozitív tulajdonságával rendelkezik: többek közt szárazon és gyorsan építhető, kiváló hő- és hangszigetelő, rögtön terhelhető. Emellett a szerkezetek panelosításával minimálisra lehet csökkenteni az építkezéssel járó hulladékmennyiséget is.

 

Orbán Balázs
Orbán Balázs 

 

A szombati sajtóeseményen Orbán Balázs, az MCC kuratóriumának elnöke többek között elmondta, hogy 

a következő években várhatóan további 20 helyszínen lesz fejlesztése az MCC-nek, így még sok munka vár az építőiparra. 

A rendezvény zárásaként a Cholnoky-család képviselőjével közösen felavatták az építmény névadójának emléktábláját. Cholnoky Jenő a magyar geográfia legnagyobb tudósainak egyike volt; földrajztudósként, íróként és egyetemi tanárként egyaránt jelentős volt munkássága.

 

Galéria

Mi épül?2F Bau Kft.GB Group Kft.RévfülöpCLT-házakMCC

Hírlevél

Hirdetés