2021.03.06, Szombat
Építőipari akciócsoportot hoztak létre
Illusztráció (Bernát Benjámin/magyarepitok.hu)

Építőipari akciócsoportot hoztak létre

mti

2020.09.22. 16:48 - Szabó Ákos

A Gazdaságvédelmi Operatív Törzs délelőtti ülésén hangsúlyozták: az ágazat több, mint 340 ezer főnek ad munkát.

Hirdetés

Létrehoztak egy építőipari akciócsoportot, amely közvetlenül és napi szinten foglalkozik az építőipari kapacitások bővítésével és a beruházások felgyorsításával. A Gazdaságvédelmi Operatív Törzs délelőtti ülésének a középpontban az építőipar, az építőanyagipar és az építésgazdaság ösztönzése állt – tájékoztatott Varga Mihály pénzügyminiszter.

A tárcavezető kiemelte: az építőiparban 110 ezer vállalkozás működik és az ágazat 340 ezer embernek ad munkát. Az akciócsoportot Gyutai Csaba vezeti.

 

Gyorsítják és egyszerűsítik a beruházásokat

A délelőtti ülésen megtárgyalták és elfogadták hogy gyorsítani és egyszerűsíteni kívánják a hatósági eljárásokat az engedélyezés, a környezetvédelmi hatásvizsgálat és a közművek ügyintézésénél. Illetve, hogy tervezik az automatikus meghosszabbítását a beruházások végéig azoknak az építési engedélyeknek, amelyek a veszélyhelyzetet követő egy évben járnak majd le. Emellett lengyel és német minta alapján hatékonyabbá teszik az építésügyi, műszaki szabályozást és szabványrendszert.

 

10 pontos bürokráciacsökkentő csomag jön

Varga Mihály szólt arról is, hogy egy 10 pontos bürokrácia csökkentő intézkedés sorozattal az építési és elektromos csatlakozási eljárások hosszát közel a felére kívánják csökkenteni. 

Továbbra is a cél, hogy az operatív törzs olyan további javaslatokat fogalmazzon meg, amelyek meggyorsítják a gazdaság szereplőinek akár a beruházási, akár a fejlesztési, akár más gazdasági tevékenységét - mondta végezetül a pénzügyminiszter.

Iparági hírekkoronavírusépítőipar

Hírlevél

Hirdetés

Hirdetés