2024.03.19, Kedd
Csúcsra futott a nemzetközi téglaépítészeti díjra pályázók száma
Sziléziai Egyetem Katowice, Fotók: Wienerberger

Csúcsra futott a nemzetközi téglaépítészeti díjra pályázók száma

magyarepitok.hu

2021.05.06. 12:40 - Kolinek Nóra

Rekordszámú pályázat érkezett a Wienerberger által életre hívott téglaépítészeti elismerésre, a Brick Awardra. Az idén tizedik alkalommal kiírt díjra 53 országból csaknem 800 pályamunka érkezett.

Hirdetés

A Wienerberger által alapított Brick Award történetében még soha ennyi projektet nem küldtek be, mint idén. Az április eleji nevezési határidőig 53 országból, összesen 789 pályamű érkezett a jubileumi, 10. kiírásra. Ez több mint 20 százalékos növekedés az előző megmérettetéshez képest.

A 2004-ben alapított és kétévente kiosztott Brick Award ma már az egyik legfontosabb nemzetközi építészeti díj, amely kimondottan a modern és innovatív téglaépítészet előtt tiszteleg.

A mostani kiírásra igen nagy számban érkezett pályázat Hollandiából, Németországból és Belgiumból, de izgalmas anyagok futottak be Spanyolországból, Iránból, Mexikóból, Argentínából, Brazíliából és Ausztráliából is.

"Az elismeréssel a kortárs téglaépítészetet kívánjuk reflektorfénybe állítani. Szeretnénk a világ bármely részéről érkező alkotónak lehetőséget nyújtani arra, hogy bemutassák kiemelkedő projektjeiket.

A pályamunkák értékelésekor a zsűri kizárólag az innovatív tervezést, az építészeti koncepciót, az esztétikai élményt, a fenntarthatóságot és az energiahatékonyságot veszi figyelembe”

– hangsúlyozta Heimo Scheuch, a Wienerberger AG vezérigazgatója.

 

 

Öt kategóriában hirdetnek majd győztest

Bár a Brick Awardot a Wienerberger hívta életre, és szervezi, ám fontos kiemelni, hogy független a megmérettetés.

A benyújtott alkotások bármilyen típusú, márkájú és színű kerámia alapanyagból készülhetnek, és legalább ilyen hangsúlyos, hogy a zsűri autonóm csoportként hoz döntést.

Ahogy legutóbb, úgy ezúttal is öt kategóriában hirdetnek majd győztest, illetve ezek közül választják ki a nagydíjas alkotást is:

  • Sharing public spaces (Megosztott terek),
  • Living together (Közösen, együtt élve),
  • Feeling it home (Mintha otthon lennél),
  • Working together (Közös munka)
  • és Building outside of the box (Eredeti ötletek)
A Wienerberger új innovációja, a Porotherm X-therm tégla

A beérkezett pályamunkákból egy nemzetközileg elismert építészekből álló szakértői zsűri előválogatás során választja ki az 50 legkiemelkedőbb alkotást. Ezeket a Brick 22 albumban 2022 nyarán a nagyközönségnek is bemutatják. A kategóriák győzteseit és a Brick Award 22 nagydíjasát pedig jövő év júniusában jelentik be.

Galéria

Iparági hírekWienerberger Zrt.építészeti díjPorothermPorotherm X-therm

Hírlevél

Hirdetés