2024.03.28, Csütörtök
KSH: csaknem ötödével nőtt az építőipar termelése májusban
Fotók: Bernát Benjámin / magyarepitok.hu

KSH: csaknem ötödével nőtt az építőipar termelése májusban

MTI

2021.07.15. 12:34 - Gyöngyösi Klaudia

Az épületek építése 38,6 százalékkal szárnyalta túl a tavaly májusi rendkívül alacsony szintet, amivel 8,8 százalékkal nőtt a két évvel korábbi fölé.

Hirdetés

Korábban beszámoltunk róla, hogy a márciusi növekedés után áprilisban ismét csökkenés jelentkezett, éves szinten pedig minimálisan marad el a tavalyi kibocsátástól az ágazat. A legfrissebb információk szerint májusban 18,7 százalékkal nőtt az építőipari termelés az egy évvel korábbihoz mérve, és a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított adatok szerint 2,3 százalékkal haladta meg az előző havit - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A májusinál nagyobb éves növekedési ütemet 2019. júliusában mutatott utoljára az építőipar és teljesítménye 2,0 százalékra megközelítette a 2019. májusi szintet, amikor 25,0 százalékos év/éves növekedést regisztrált a KSH.

Az épületek építése 38,6 százalékkal szárnyalta túl a tavaly májusi rendkívül alacsony szintet, amivel 8,8 százalékkal nőtt a két évvel korábbi fölé. A mélyépítés teljesítménye 0,8 százalékkal csökkent a tavalyi járványos időszakhoz képest is, így 13,4 százalékkal maradt el a 2019. májusitól.

A három építőipari ágazat közül az magasépítés teljesítménye 43,9 százalékkal, a speciális szaképítésé 22,9 százalékkal nagyobb, az egyéb a mélyépítésé 7,3 százalékkal kisebb lett.

 

Az idei legnagyobb termelési értéket állította elő az ágazat

Ezzel a két évvel korábbihoz képest az épületek építése 24,9 százalékkal nőtt, a mélyépítés és a speciális szaképítés 14,2, illetve 9,9 százalékkal csökkent. Folyó áron az idei legnagyobb, 405,2 milliárd forintos termelési értéket állított elő az építőipar, 29,1 százalékkal többet a tavaly májusinál és 14,9 százalékkal többet a két évvel korábbinál.

Az épületek építése értékben tavaly májushoz viszonyítva 52,4, a mélyépítési munkáké 6,3 százalékkal nőtt.

A megkötött új szerződések volumene 11,8 százalékkal nőtt, ezen belül az épületek építésére kötött szerződések volumene 29,2 százalékkal magasabb, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 3,2 százalékkal alacsonyabb volt a tavaly májusinál. Az építőipari vállalkozások május végi szerződésállományának volumene 11,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 21,9, az egyéb építményeké 4,9 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az év első öt hónapjában 1,3 százalékkal emelkedett az építőipari termelés a múlt év azonos időszakához képest.

Iparági hírekKSHépítőipariparági hírekiparági elemzés

Hírlevél

Hirdetés