2024.03.04, Hétfő
Házépítésről, közérthetően - Egyszerűbb tervezés az Építésügyi Tudástárral
Fotó: Kis Ádám / Lechner Tudásközpont

Házépítésről, közérthetően - Egyszerűbb tervezés az Építésügyi Tudástárral

lechnertudaskozpont.hu

2022.03.09. 10:00 - Füzi Nikolett

Családi ház építése, terveztetése előtt állók számára jelent segítséget az Építésügyi Tudástár honlap, amelyet a Miniszterelnökség Építészeti, Építésügyi és Örökségvédelmi Helyettes Államtitkársága és a Lechner Tudásközpont hozott létre.

Hirdetés

A Nemzeti Mintaterv Katalógus honlapjáról is elérhető Építésügyi Tudástárban azok lelnek hasznos tartalomra, akik saját részre, egyszerű bejelentéssel építhető, új, egylakásos családi lakóház építésén gondolkodnak. A Tudástáron belül Tervezési Segédlet és Adaptációs Iránytű segít tájékozódni az érdeklődőknek a családiház-tervezés, az építkezés és a mintaterv-adaptáció területén.

Nincs könnyű dolga az építkezés előtt álló családoknak, hiszen nem egyszerű megtervezni és felépíteni a leginkább megfelelő otthont. A tervezés és építkezés összetett folyamatának eredménye, a családi ház, gyakran egy egész életen át szolgálja építtetőit, nem mindegy tehát, mi az, ami elkészül. Ebben nyújt segítséget az Építésügyi Tudástár honlap, melyet a Miniszterelnökség Építészeti, Építésügyi és Örökségvédelmi Helyettes Államtitkársága és a Lechner Tudásközpont készített el.

A honlapra látogató érdeklődők két fő témára bontva találják meg az információkat. A Tudástár két fő része a Tervezési segédlet és az Adaptációs Iránytű érthetően megfogalmazott és naprakész tudást nyújt a családiház-építés folyamatáról, anyagi szükségleteiről és egyéb hasznos témákról, például a belsőépítészeti tervezés fontosságáról. Az oldalon fogalommagyarázatok, videók, példaházak, sőt, tervezési kalkulátor is támogatja az építtetőket az építkezés teljes időtartama alatt.
 

Ábra: lechnertudaskozpont.hu - Épitésügyi Tudástár, Adaptacios Iránytű

 

A Tervezési segédlet a családi lakóház terveztetés szempontjairól nyújt információt az építtetőknek, építkezés előtt állóknak, leírások, rövid szócikkek, példaházak és a tervek értelmezését segítő videók bemutatásán keresztül. A családiház-építés körülményei, feltételei az elmúlt időszak jogszabály-változásainak köszönhetően jelentősen átalakultak, megváltozott a résztvevők köre, feladataik, felelősségi körük. A Tervezési Segédlet gyakorlati útmutatást nyújt a kezdeti elhatározástól a tervezésen, kivitelezésen át a beköltözésig.

A Tervezési Segédlet hosszabb lélegzetvételű cikkek formájában megjelenő ismeretanyaga három főtéma köré csoportosul. A házépítés című téma időrendben sorolja fel a családiház-építés résztvevőihez tartozó egyes feladatokat és a lépésekhez tartozó egyes költségtételeket. A lakóhely szerepét taglaló rész az építészeti hagyományok, a klíma, időjárás és domborzat szempontjaira és az építési telkek kategorizálására világít rá. A modern lakóhelyek fejezetében pedig a családi házak, lakások tervezésének néhány szempontját ismerhetik meg az érdeklődők, például azt, miért fontos a megközelítés, hogyan működik a terepre illesztés, és melyek a főbb szerkezetek.

A Tervezési Segédlethez rövid magyarázó videók is kapcsolódnak, melyekből megtudható például, mit jelent az alaprajz, a metszet vagy a helyszínrajz. A Példaházak rovatban már megvalósult épületek láthatók, vázlatszintű tervekkel együtt.

 

Ábra: Ábra: lechnertudaskozpont.hu - Épitésügyi Tudástár, Tervezési segédlet

 

Tudatos felkészüléssel a családiház-tervezés, a mintaterv-adaptáció és az építkezés lépései előre is megismerhetőek, így az építtető nem csak a menet közben megszerzett tudásra és tapasztalatra támaszkodhat. A Tudástár célja, hogy információt nyújtson a családi lakóház terveztetés, építés, a Nemzeti Mintaterv Katalógusból választott családiház-mintatervek adaptációja területén.

Az Építésügyi Tudástár az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, a KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00038 azonosítószámú, „E-építés keretrendszer – innovációval a magyar emberek szolgálatában” című projekt keretében készül.

 

 

 

 

Iparági hírekLechner TudásközpontNemzeti Mintaterv Katalógusépítésügyépítőiparcsaládi házaktervezésépítészetdigitalizáció

Hírlevél

Hirdetés