2022.12.07, Szerda
Önálló minisztériumot kap az új kormányban az építőipar
Illusztráció: Bernát Benjámin / magyarepitok.hu

Önálló minisztériumot kap az új kormányban az építőipar

maagyarepitok.hu

2022.05.13. 14:24 - Szabó Ákos

A miniszterelnök az ország előtt álló kihívások alapján alakította ki a kormány szerkezetét és választotta ki minisztereit.

Hirdetés

Orbán Viktor miniszterelnök a köztársasági elnök felkérésének eleget téve lefolytatta konzultációit a kormányalakításról, és megállapodott leendő kormányának minisztereivel a következő négy év közös munkájáról - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője pénteken.

A korábban az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz tartozó építőipar saját minisztériumot kap: az új Építési és Beruházási Minisztériumot Lázár János fogja vezetni. A politikus korábban a Miniszterelnökséget is vezette miniszteri rangban, illetve Hódmezővásárhely polgármestere is volt számos más tisztség mellett.

Magyarországon az építőipar szerepe a gazdaságban igen jelentős, az építőipari termelés értéke folyó áron 2021-ben 5388,9 milliárd forint volt, az ágazat pedig 2017 óta - egy évet leszámítva - folyamatos bővüléssel járul hozzá a hazai gazdaság növekedéséhez.


Régi és új nevek a miniszterek névsorában

Havasi Bertalan emlékeztetett: Orbán Viktor korábbi nyilatkozataiban kifejtette, hogy a veszélyek évtizede áll előttünk; háború van, ennek következtében egész Európában emelkednek az árak, komoly energiaválság jelei mutatkoznak, megpróbáltatások előtt állnak az európai gazdaságok, és a járványok korából sem lábaltunk még ki. Április 3-án az emberek világos döntést hoztak: elvárják az ország vezetőitől, hogy ezekkel a veszélyekkel szemben megvédjék őket, megvédjék Magyarországot. Ki kell maradni a háborúból, és a kibontakozó európai gazdasági válság kérdéseire olyan válaszokat kell adni, amelyek lehetővé teszik, hogy Magyarország megőrizhesse elért eredményeit.

Magyarországnak olyan kormányra van szüksége, amely alkalmas arra, hogy az ország előtt álló kihívásokra jó válaszokat tudjon adni. Orbán Viktor ennek a logikának megfelelően alakította ki a kormány szerkezetét, és a kormányt vezető személyeket is ez alapján választotta ki - mondta a sajtófőnök.   

Orbán Viktor Semjén Zsoltot általános miniszterelnök-helyettesnek kérte fel, aki egyúttal nemzetpolitikáért, nemzetiségpolitikáért, egyházpolitikáért és egyházdiplomáciáért felelős miniszterként is dolgozik majd. Az Agrárminisztériumot Nagy István, a Belügyminisztériumot Pintér Sándor, az Építési és Beruházási Minisztériumot Lázár János, a Honvédelmi Minisztériumot Szalay-Bobrovniczky Kristóf, az Igazságügyi Minisztériumot Varga Judit vezetheti majd. Orbán Viktor a Kulturális és Innovációs Minisztérium vezetésére Csák Jánost, a Külgazdasági és Külügyminisztérium élére Szijjártó Pétert, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetésére Rogán Antalt, a Miniszterelnökség élére Gulyás Gergelyt kérte fel. A Pénzügyminisztériumot Varga Mihály, a Technológiai és Ipari Minisztériumot Palkovics László vezetheti. Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszterként, Navracsics Tibor pedig területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszterként dolgozhat a következő négy évben.

Iparági hírekÉpítési és Beruházási Minisztériumiparági hírek

Hírlevél