2024.04.19, Péntek
Magyarország húzóágazatának díjait adták át az Építők Napja alkalmából
Illusztráció: Bernát Benjámin / magyarepitok.hu Fotók: Magyar Mérnöki Kamara

Magyarország húzóágazatának díjait adták át az Építők Napja alkalmából

magyarepitok.hu, ÉTE, ÉVOSZ

2022.06.10. 14:20 - Szabó Ákos

Az eseményen miniszteri elismerésben részesült többek között a KÉSZ Csoport, a Kötiviép’B Kft. és a Penta Általános Építő Kft. egy-egy vezetője, illetve vezető szakembere is.

Hirdetés

Hagyományosan minden év június első vasárnapja az Építők Napja. 2022-ben a pünkösdi ünnepek miatt egy héttel később, a június 10-i központi ünnepségen, a Magyar Mérnöki Kamara fővárosi székházában került sor a szakmai sikerek elismerésére, kitüntetések átadására, az ágazatban dolgozók köszöntésére, az Építéstudományi Tudományos Egyesület (ÉTE) szervezésében.

A köztestületi kamarák, a munkaadói és munkavállalói érdekképviseletek és tudományos egyesületek a kormányzat építésért felelős képviselőivel közösen köszöntötték az építésgazdasági értéklánc minden résztvevőjét – derül ki az Építőipari Vállalkozások Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) sajtótájékoztatjából. Az esemény alkalmából Kásler Miklós az elmúlt évben az emberi erőforrásokért felelős miniszter videóüzenetben köszöntötte az ágazat szereplőit.

Fotók: Magyar Mérnöki Kamara

 

A magyar gazdaság 12 százalékát teszi ki az építőipari értéklánc

Mint az ÉVOSZ összefoglalta: csak az építőipar 375 ezer főt foglalkoztat, az építőanyagiparral, az oktatás- és tudományos élet képviselőivel kiegészítve fél millió ember munkáját képviseli.

A teljes értéklánc pedig az ország termelési értékének 12%-át adja, ami mindenképp kiemeli, és húzóágazattá teszi az építésgazdaságot.

Mindezt az eredményt a COVID-járvány közepette, az szomszédos országban zajló háború árnyékában is folyamatos munkával érte el az ágazat. Ahogy a közlemény fogalmaz,

soha nem látott áremelkedések, energiahiány és beszerzési nehézségek ellenére az iparág 2022-ben is teljesít, várhatóan 5.500 milliárd forint nagyságrendben.

 

Kilenc vezető és vezető szakember részesült miniszteri elismerő oklevélben

Az esemény során a Belügyminisztérium elismerő oklevelét vehette át az ágazat öt kiemelkedő képviselője, alább nevüket és a méltatásukat közüljük.

 

Bárány László Imre, a KÖTIVIÉP'B Kft. projektvezetője

Bárány László Imre, a KÖTIVIÉP'B Kft. projektvezetője

Korábban a Fehér és a Fekete-Körös torkolatában lévő Kisdelta árvízi szükségtározó korszerűsítésének projektvezetője, Magyarország egyik legfontosabb vízügyi létesítménye, a Nyíregyháza térségében található tiszalöki vízlépcső rekonstrukciós és fejlesztési beruházási projektjének vezetője. A tiszalöki vízlépcső három duzzasztótáblából és egy hajózsilipből álló nagy műtárgy, melynek feladata a duzzasztótáblák mellett álló három turbinás vízerőmű vízellátása, illetve a Keleti-főcsatorna vízpótlása.

Bartal György, okleveles vízépítőmérnök, okleveles mérnök-közgazdász

Bartal György 30 éve dolgozik a VIDRA Környezetgazdálkodási Kft-nél, jelenleg ügyvezetőként, ahol a szennyezett talajok és talajvizek kármentesítésével és a vízgazdálkodási és környezetmérnöki tevékenységek legkülönfélébb ágaival foglalkoznak, mind tervezés, mint kivitelezés tervezés terén az egész országban. Aktívan részt vesz a mérnöki közéletben. 2010-től a Győr-Moson-Sopron megyei Mérnöki Kamara elnöke.

Kovács József – okleveles építőmérnök, a FŐBER Zrt. FIDIC mérnöke és projektvezetője

Kovács József az eltelt 3 évtized alatt számos projektben töltött be vezető mérnöki szerepet, illetve az Európai Unióhoz csatlakozást követően FIDIC mérnöki feladatokat látott el Számos kiemelkedő munkája közül megemlítették a méltatásban a:

  • a Nagymaros-Visegrád térség komplex tájrehabilitáció című állami beruházás megvalósítását;
  • a Nagykunsági árvízszint csökkentő tározó kiviteli, tervezési és építési munkáinak FIDIC mérnöki, műszaki ellenőri és tervellenőrzési feladatainak ellátását;
  • a komplex Tisza-tó rekonstrukció projekt FIDIC mérnöki, műszaki ellenőri és tervellenőri feladatait;

 

Nagy Gábor Lajos, a Penta Általános Építőipari Kft. ügyvezető igazgatója

 

Nagy Gábor Lajos, a Penta Általános Építőipari Kft. ügyvezető igazgatója

A vezető méltatásában kiemelték főbb munkáit:

  • Margit híd felújítása, melynek része volt a Jászai Mari téri aluljáró építése, melyet ő irányított.
  • Ezt követte a Petőfi híd, majd az Árpád híd felújítása.
  • Valamint fővárosi és vidéki szennyvíz- és csapadékcsatorna építéseket, árvízvédelmi munkákat, szennyvíztisztító telepek építését vezette.

 

Pappert Attila építőmérnök, a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. műszaki igazgatója

 

Pappert Attila építőmérnök, a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. műszaki igazgatója

Pappert Attila több, mint 25 éve foglalkozik a víziközműépítés, vízgazdálkodási műtárgyak kivitelezésével.Az irányítása alatt álló projekteket több alkalommal is építőipari nívódíjjal, egyéni teljesítményét Építési Alkotói Díjjal ismerte el a Magyar Mérnöki Kamara.

Főbb kivitelezéseiből a teljesség igénye nélkül megemlíthetjük a következőket:

  • Szegedi főgyűjtő csatorna építése EPB pajzs
  • LEGO gyár 1. ütem teljes út és közműépítés (Nyíregyháza)
  • Jaguár - Land Rover gyár közműépítés (Nyitra/ Szlovákia)

A kivitelezés területén eltöltött több, mint 25 év alatt számos jelentős projektben vett részt, volt alkotó és tevékeny részese.

A Honvédelmi Minisztérium elismerő oklevelét Fekete Enikő őrnagy, a HM Védelemgazdasági Főosztály BEFKI NATO Biztonság Beruházási Osztály főtisztje, illetve Rávai Attila ezredes, a Hatósági Főosztály Munkafelügyeleti és Sugárvédelmi Hatósági Osztály osztályvezetője vehette át.

Az egészégügyi állami feladatokat 2022-ig felügyelő Emberi Erőforrások Minisztériumának elismerő oklevelét Csordás Szilveszter orvostechnológus tervező és szakértő, illetve Koppányi Imre Ferenc építész vezető tervező kapta, mindketten számos kórházon végzett kitűnő munkájukért.

 

Az építőipari közélet szereplőinek munkáját is elismerték

Az 1958-ban alapított Alpár Ignác-díjat Hollai Pál építészmérnök, aranydiplomás mérnök, az Építéstudományi Egyesület (ÉTE) Kivitelezési Szakosztályában és az építőipari nívódíjakat odaítélő Építőipari Mesterdíj Alapítvány titkáraként végzett példamutató és eredményes munkája elismeréseként kapta meg. Hollai Pál a díjat egy későbbi időpontban veszi majd át. Szintén átvehette a díjat Dévai Zoltán, az ÉTE ügyvezetője, az egyesület szakmai elismertségéért végzett tevékenysége és különösen a fiatal generációk aktivizálásában vállalt elkötelezett munkájáért.

ÉTE érdemérmet kapott Kőrösné dr. Mikis Márta helytörténész, az ÉTE Építéstudományi és Projektmenedzser Szakosztály tagja, valamint Frey Lajos építészmérnök, az ÉTE Kivitelezési Szakosztályának elnöke. ÉTE díjjal pedig 2022-ben Veresné Rauscher Judit építészmérnököt és tűzvédelmi tervezési szakmérnököt, a Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesülete elnökét és az Építéstudományi Egyesület Egészségügyi Szakosztály elnökségi tagját ismerték el.

Galéria

Iparági hírekÉpítők NapjaKötiviép'B Kft.KÉSZ CsoportFőber Zrt.Penta Általános Építőipari Kft.

Hírlevél

Hirdetés