2024.04.20, Szombat
Évi 40 ezer fotó az építőiparról: immár a nagyközönség számára is elérhető a páratlan gyűjtemény 
Fotó: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Évi 40 ezer fotó az építőiparról: immár a nagyközönség számára is elérhető a páratlan gyűjtemény 

magyarepitok.hu

2022.11.09. 08:33 - Hegedűs Gergely

A Magyar Építők számára fontos szempont, hogy az építőiparról ne csak felületes stock fotók kerüljenek ki a világhálóra, hanem valós, hiteles képekkel lehessen azt illusztrálni.

Hirdetés

Az építőipari sajtóban immár hetedik éve meghatározó szerepet betöltő Magyar Építők szerkesztősége a fotógalériáit elérhetővé tevő webshopot indított. Az elmúlt években a magyar építőiparról egy több százezer képből álló, páratlan gyűjtemény jött létre az ágazati szakportálnál, amelynek hátteréről Nagy Mihályt, a fotórovat vezetőjét kérdeztük.

 

Nagy Mihály
Fotó: Bíró András


Havonta 5-6 ezer kilométert utazik egy-egy fotós

„A lapunk elindulása után Dernovics Tamás kollégám kezdetben egyedül látta el a fotós feladatokat, de már ekkor elkezdett kiépülni az a rendszer, amely által mára az építőipar legfőbb archiválói szerepét töltjük be” – foglalta össze a lényeget Nagy Mihály. „Elég arra gondolni, hogy csak 2021-ben mintegy 800 galériával bővült az archívumunk, ami egy év alatt hozzávetőleg 35-40 ezer kép elkészítését és feldolgozását jelenti a magyar épített örökségről” – támasztotta alá szavait. 

Fotó: Erdei Mihály/magyarepitok.hu


A fotósok munkatempója hasonlatos az építőiparban az elmúlt években tapasztalható hatalmas tempóhoz, amit az is jelez, hogy

vannak olyan napok, amelyeken a Magyar Építők háromfős stábja hat projektfotózást is elvégez az ország különböző pontjain. „A munkatársaimmal havonta 5-6 ezer kilométert is megteszünk, mindez azonban nem mehet a minőség rovására.” 


Az átlagember szemével is rá kell tudni nézni az építkezésre 

Szavaiból kiderül, a projekttől függően az időjárást is figyelembe kell venniük, ami többszöri előzetes egyeztetést igényel, és esetenként halasztásokat is. „Továbbá az sem mindegy, hogy milyen napszakban készítjük a képeket: milyen irányból süt a Nap, és milyen magasan áll. Ennek megfelelően az is előfordul, hogy egy távoli helyszínen korareggeli időpontban kezdjük el egy épülő híd vagy épp egy elkészült irodaház befotózását.” 

Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu


A munka fontos része a helyszíni előkészítés is. „A témát alaposan körbejárjuk a fotózás előtt, és megkeressük a legjobb látószögeket, kompozíciókat. A helyszínen ugyanakkor egyeztetünk a szakemberekkel, rákérdezünk a projekt érdekességeire, és rákérdezünk, mi az, amit feltétlenül szeretnének viszont látni a fotókon.” 

Ugyanakkor nem feltétlenül csak fotósként nézik a témát, hanem az átlagember szemével is. „Fontos szempont, hogy mi az, ami az adott épületre ránézve egyből felkelti az érdeklődésüket, ami miatt különleges lehet a fotózott téma.” 


Nem érheti meglepetésként őket semmilyen váratlan körülmény

A Magyar Építők által befotózott projekteken átlagosan 200 fotó készül, ebből leválogatás után 20-30 db fotó kerül utómunkázásra. „Terepviszonyoktól függően egy fotózás ideje 1,5 óra és 5 óra között mozog, de időnként az is előfordul, hogy egész nap kint vagyunk a terepen ugyanazt a projektet fotózni.” 

Hangsúlyozza, technikailag is maximálisan fel vannak készülve minden eshetőségre: „Nem érhet meglepetésként minket semmilyen váratlan körülmény.” 

Hozzátette, a magas szakmai színvonalnak az is elengedhetetlen alapfeltétele, hogy a munkához a legkorszerűbb eszközöket biztosítja a Magyar Építők kiadójaként a Regon Média Zrt. 


A bizalom elengedhetetlen eszköz az ágazatban

A Magyar Építők minőségi fotós munkájának egyik alappilére, hogy a szerkesztőség állandó fotósokat alkalmaz. „Lényegében ez teszi lehetővé, hogy az ország legjelentősebb építési projektjeit folyamatosan kövessük az alapkőletételtől a különbőző munkafázisokon át az átadásig és használatba vételig” – mutatott rá a fotós.

„Fontos tényező ugyanis, hogy az évek óta végzett minőségi munkának és az értékalapú tartalmainknak köszönhetően a piac szereplőivel bizalmas kapcsolatokat ápolunk. Ez a bizalom elengedhetetlen eszköz a szigorú határidőkkel és nagy kockázatokkal terhelt ágazatban, amelyet ráadásul kiemelt társadalmi érdeklődés övez.” 

 

Fotó: Pusztai László


Nagy Mihály arra is felhívta a figyelmet, hogy a Magyar Építők híroldalán, illetve nyomtatott magazinjában megjelenő cikkekbe csak az elkészült képeknek viszonylag kis hányada kerül. „Ugyanakkor a magyar sajtó részéről óriási az érdeklődés: akárcsak az írott tartalmainkat, a képeinket is számos országos és helyi lapban igyekeznek átvenni napi szinten” – tette hozzá. „Ez volt az egyik fő oka annak, hogy a webshopban rendezett és automatizált körülmények közt szeretnénk elérhetővé tenni a képeinket. Emellett az is fontos szempont, hogy az építőiparról ne csak felületes stock fotók kerüljenek ki a világhálóra, hanem valós, hiteles képekkel lehessen azt illusztrálni.” 

A Magyar Építők webshopja ezen a felületen érhető el, ahol a képek felhasználási feltételei és a keresésük módja is kiderül az érdeklődők számára.

Galéria

Iparági hírekwebshop

Hírlevél

Hirdetés