2024.04.25, Csütörtök

Hirdetés

Szeptemberben is növekedésben maradt a magyar építőipar
Illusztráció - Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Szeptemberben is növekedésben maradt a magyar építőipar

magyarepitok.hu

2022.11.14. 09:45 - Hegedűs Gergely

Az év első kilenc hónapjában az előző év azonos időszakához képest közel 5 százalékos bővülést mért a KSH.

Hirdetés

2022 szeptemberében az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 1,6%-kal meghaladta az egy évvel korábbit - olvasható a Központi Statisztikai Hivatal honlapján. 2022 első kilenc hónapjában az előző év azonos időszakához képest az építőipari termelés 4,8%-kal bővült.


Egyes építőanyagok jelentős drágulása húzta az inflációt

Az építményfőcsoportok termelése közül az épületek építéséé 3,3%-kal emelkedett, az egyéb építményeké 0,5%-kal csökkent. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 2,2%-kal nagyobb volt az augusztusinál. A III. negyedévben az építőipar termelői árai – egyes építőanyagok jelentős drágulása miatt – 26,2%-kal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva.

2022 szeptemberében az előző év azonos hónapjához képest az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 7,5, az egyéb építmények építésében 8,2%-kal csökkent a termelés. A speciális szaképítés termelése 13,1%-kal emelkedett.


Az új szerződések volumene és a hó végi szerződésállomány is lassulást jelez

A megkötött új szerződések volumene 20,9%-kal visszaesett a 2021. szeptemberi bázishoz képest. Az épületek építésére kötött szerződéseké 5,8, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 34,4%-kal maradt el az egy évvel korábbitól.

Az építőipari vállalkozások szeptember végi szerződésállományának volumene 8,2, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 15,0, az egyéb építményekre vonatkozóké 3,6%-kal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Iparági hírekKSHiparági elemzésépítőipar

Hírlevél

Hirdetés