2024.04.29, Hétfő
5700 fa erejével a tisztább levegőért
Fotó: Magyar Nemzeti Bank

5700 fa erejével a tisztább levegőért

Pureti, Magyar Nemzeti Bank

2023.11.20. 10:08

A levegő minőségének romlása évtizedek óta egyértelmű globális tendencia. A probléma megoldása mind egyéni, mind vállalati szinten cselekvést kíván, amelynek mentén szabályozói szinten is a figyelem középpontjában helyezkedik el. A Pureti technológiának köszönhetően egy olyan épületháló került a Magyar Nemzeti Bank székházára, amelynek anyagát nanorészecskékkel kezelték, így a fény hatására képes tisztítani a levegőt a nitrogén-oxidoktól és más szennyező anyagoktól.

A Magyar Nemzeti Bank jegybanki feladatkörében számos ajánlással segíti a hazai pénzügyi / gazdasági szféra zöld átállását, beleértve a környezetvédelmi aspektusokat is, emellett aktívan is tesz mindezért:

saját székházának felújítása során is prioritást élveznek a környezetbarát technológiák.

Rossz minőségű levegőnk veszélyesebb, mint gondolnánk

Magyarország földrajzi adottságai nem kedvezőek a levegő minőségének megóvása szempontjából: hazánkra gyenge légáramlatok jellemzőek. A téli időszakokban az ország légszennyezettségi adatai időnként Kína és India nagyvárosainak szintjét is alulmúlják. Ugyan a probléma sokrétű, kijelenthető, hogy Magyarországon elsődlegesen az elavult fűtőberendezésekre és alacsony minőségű tüzelőanyagokra vezethető vissza, továbbá a nagyobb városokban a közlekedés is ront a helyzeten. A helyzet súlyosbodásának megakadályozása kritikus, hiszen a jelenség az egészségügyi mutatókban is visszaköszön.

A Magyar Nemzeti Bank zöld beruházása

Az MNB elkötelezett a zöld megoldások előmozdításában, és saját működésében is nagy hangsúlyt fektet a környezetvédelemre.

A jegybank Szabadság téri székházának 2021-ben kezdődött felújítása során fontos szempontként jelent meg, hogy egy olyan korszerű, energiatakarékos irodaépület szülessen, amellyel a jegybank a saját karbonlábnyomát is csökkentheti.

Az építési folyamatok során ennek mentén fontos szerepet kapott a fenntarthatóság. Ennek kulcseleme a székházat fedő épületháló, amelynek légtisztító hatása olyan, mintha 5700 fa dolgozna együtt a belvárosi levegő minőségének javításáért.

A Pureti és ami mögötte van

A Pureti technológia mintegy fél évszázados múltra tekint vissza: több mint 9 000 szabadalom és több mint 40 000 tudományos cikk tárgyát képezte eddig. A módszer lényege, hogy a háló anyagát speciális nanorészecskékkel, többek között titán-dioxiddal vonják be. A kezelt felület ezután mesterséges vagy természetes fény jelenlétében fotokémiai reakciók katalizátoraként funkcionál, és képes olyan szennyező anyagokat kiszűrni a levegőből, mint a nitrogén-oxidok.

Ezek a részecskék az oxidáló, Los Angeles-típusú szmog egyik fő összetevői, amely olyan nagyvárosokban, mint Budapest, fokozott gyakorisággal alakulhat ki. Az épületháló a levegőben található vízmolekulákon és szálló poron kívül további olyan szennyező anyagok megkötésére is alkalmas, amelyek nagyobb koncentrációban károsak az emberi egészségre.

A tudomány szemüvegén keresztül

Az amerikai LSU egyetem professzora, Marwa Hassan évekig tanulmányozta a Pureti heterogén, vízalapú felületkezelési megközelítését. A professzor továbbá a technológia életciklus-értékelését is elvégezte, amely a termék teljes életútja során vizsgálja annak környezetre gyakorolt, potenciális hatásait.

Hassan csapata megállapította, hogy a Pureti környezeti előnyei (víz- és energiamegtakarítás, nitrogén-oxid-csökkentés, metán- és szénhidrogén-származékok oxidációja, valamint a hősziget mérséklése a megnövekedett napfényvisszaverő-képesség révén) nem csak teljes mértékben ellensúlyozzák, de túl is tesznek a fotokatalitikus folyamat során keletkező, nyomnyi mennyiségű CO2-kibocsátás jelentőségén.

Azt is megfogalmazták továbbá, hogy a Pureti 2-4-szer hatékonyabban csökkenti a légszennyezés szempontjából leginkább releváns nitrogén-oxid mennyiségét, mint a beágyazott titán-dioxid nanoporokkal előállított, szintén fotokatalitikus beton.

A Pureti applikálása, életútja

A Pureti, átlátszó anyagként, egy fújópisztoly segítségével kerül fel a felületre, jelen esetben a Magyar Nemzeti Bank székházát borító mesh hálóra. A Pureti technológia egyetlen alkalmazása akár 5 évig is kitarthat – a technológia jellege miatt ez alatt az idő alatt alapvetően mindössze két esetben nem tudja ellátni a feladatát: sötét fényviszonyok között, illetve a háló felületének megsemmisítése esetén.

Az anyag feldolgozása, utóélete szintén megfelel a fenntarthatósági szempontoknak: mivel a Pureti 98-99 százalékban vizet tartalmaz, így nem beszélhetünk környezetet sértő eljárásról.

Iparági hírekMagyar Nemzeti BankPuretiKörnyezetvédelemzöld megoldásokfenntarthatóság