2024.09.08, Vasárnap
Összefog a szakma és a képzés az építőipar fejlesztése érdekében
Illusztráció - magyarepitok.hu

Összefog a szakma és a képzés az építőipar fejlesztése érdekében

magyarepitok.hu

2024.07.24. 11:48 - Hegedűs Gergely

Többek közt kiemelt cél, hogy minél több hallgató rendszeresen kapcsolódjon be a termelői, tervezői és kivitelezői folyamatokba, konkrét projektekhez kapcsolódva.

Hirdetés

Az ÉVOSZ nyolc hazai egyetemmel készít elő koordinált együttműködést az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) és a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) támogatásával - derült ki az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) közleményéből.


Az ÉVOSZ becsatornázza az ipar által igényelt tapasztalatokat

Közölték, hogy az ÉVOSZ tagszervezetei aktívan részt akarnak venni egyebek mellett az egyetemi oktatói életpályát fejlesztő programok kialakításában. Hozzátették, hogy az egyetemek az ÉVOSZ támogatásával és közreműködésével részt vállalnak a középiskolák szaktanári képzésében. Az egyetemek gyűjtik, elemzik és megosztják a mérnökkibocsátást jellemző statisztikai adatokat, és a jövőben együttműködnek a szakszövetséggel és az ipari partnerekkel a középiskolai pályaorientációs tevékenységekben. 

Kiemelték, az ÉVOSZ az együttműködés során az ipar által látható és igényelt tapasztalatokat, irányokat jelzi, hogy közösen tudjanak iparági jövőtechnológiai stratégiát kialakítani.

Az is fontos, hogy a jövőben az egyetemek és a vállalkozások között közös kutatási témákat határozzanak meg. Részben iparági finanszírozás is szükséges a hatékony technológiák, építési termékek meghatározásához.   


A munkahelyi tapasztalat iránytű a képzés tovább fejlesztéséhez

Az ÉVOSZ határozptt célként jelölte meg, hogy a tanulmányi idő kezdetétől minél több hallgató rendszerességgel kapcsolódjon be a termelői, tervezői és kivitelezői gyakorlati folyamatokba, konkrét projektekhez, vállalkozásokhoz kapcsolódva. Rámutattak: az egyetemi oktatás tovább fejlesztésének keresletorientáltnak kell lennie. Ehhez szükséges a pályakezdő, fiatal mérnökök és munkaadójuk képzést érintő értékelése is. "A munkahelyi tapasztalat iránytű a képzés tovább fejlesztéséhez" - hangsúlyozta Koji László, az ÉVOSZ elnöke a szakszövetség közleményében.

A mérnökképzés népszerűsítéséről megjegyezték,

hogy az építőipar még nehéz piaci körülmények között is biztos állást és szakmai fejlődést ígér a pályaválasztóknak, a végzős építőmérnököknek, az építészeknek és a szakági mérnököknek.

Iparági hírekÉVOSZépítőiparszakképzés

Hírlevél

Hirdetés