2024.09.11, Szerda
Harc indul a hőség ellen Szegeden – közterületeteket is átalakítanak zöld megoldásokkal
Grafika: cool-life.szeged.eu

Harc indul a hőség ellen Szegeden – közterületeteket is átalakítanak zöld megoldásokkal

mti

2024.08.15. 16:11 - Szabó Ákos

Az ingatlantulajdonosokat is sürgetik, illetve segítik, hogy csökkentsék a burkolt felületek arányát, kutatásokat is indítanak és több közterületet is kizöldítenek.

Hirdetés

Mintegy kétmillió eurós (800 millió forintos) költségvetésű, négyéves, 60 százalékos közvetlen uniós támogatással megvalósuló projektet mutatott be Szegeden sajtótájékoztatón Nagy Sándor alpolgármester. Hangsúlyozta:

az elmúlt évtized mérései azt mutatják, hogy Szegedet egyre nagyobb mértékben sújtja a hőszigethatás. A város a környezetéhez képest egyre melegebb, és a településen belül is sok az olyan helyszín, ahol "megszorul a meleg".

 

Az ingatlantulajdonosoknak is be kell szállni

A hőszigethatás bemutatására, annak káros egészségügyi hatásaival együtt az önkormányzat egy honlapon keresztül és a közösségi médiában ismeretterjesztő kampányt indított, illetve konkrét tippeket is adnak a lakosságnak és a vállalkozásoknak, hiszen a város területének nagyobb része magántulajdonban van. Továbbá felméréseket végeznek és kutatásokat és ismeretterjesztési feladatokat is magába foglal első lépéseként a program.

Emellett olyan ösztönzőrendszert is ki kívánnak dolgozni, amely rábírja az ingatlantulajdonosokat a burkolt felületek arányának csökkentésére, arra, hogy a lebetonozott udvarok helyett intenzív zöld területeket hozzanak létre - derült ki a sajtótájékoztatón.

 

Ezeken a mintaprojekteken keresztül mutatják majd be a zöldterületek terjedését

Az önkormányzat demonstrációs projekteken keresztül is bemutatja a lehetséges megoldásokat:

  • átalakítják a Károlyi utca leburkolt terét,
  • a Kossuth Lajos sugárút belső - a Vadász utca és a kiskörút közötti - szakaszán zöldsávot hoznak létre,
  • az Anna kútnál átformálnak egy villamosmegállót,
  • a város egyik iskolájában a diákokat és pedagógusokat bevonva tervezik át és újítják meg az udvart.
  • A Hajnóczy utcában pedig egy épülő irodaháznál a beruházóval együttműködve alakítják intenzív zöldfelületté az ingatlant övező közterületet.
Iparági hírekSzegedzöldterületekzöld megoldások

Hírlevél

Hirdetés