2024.05.25, Szombat

Huszonöt százalékkal nő a veszprémi Barabás Téglakő Kft. kapacitása, öt százalékkal pedig az árbevétele a több mint 600 millió forintos, jövő tavasszal záródó uniós támogatású fejlesztésnek köszönhetően.

A cég ügyvezetője, Barabás Árpád elmondta, a beruházás 303,6 millió forint uniós forrásból valósul meg, tervezett összköltsége 607,2 millió forint.     

Hozzátette, a fejlesztés eredményeként évi 400 ezer négyzetméterrel több térkövet gyárt majd a cég, a foglalkoztatottak száma pedig egy éven belül héttel nő.     

A beruházás keretében betonkeverőt, betonelemgyártó gépet és a hozzá tartozó technológiai eszközöket vásárolja meg a vállalat. A fejlesztés idén januárban elkezdődött, befejezése jövő tavaszra várható.

Barabás Árpád elmondta, térköveket és útépítési elemeket gyártanak a cég veszprémi és kiskunlacházi telephelyén, köztük két magyar fejlesztésű találmányt. A Barabás Téglakő nevű termékük új termékkategóriát hozott létre Magyarországon és azóta is az antikolt térkövek piacának vezetője.

A cég honlapján kiderül, a cég 2009-ben úgy döntött, kilép a hagyományos térkövek világából, és létrehozott egy anyagot, aminek a többi térkővel csak egy közös tulajdonsága van, az alapanyag, amelyből készült. „Sutba dobtuk a korábbi gyártástechnológiát, semmibe vettük a régi árképzést, így született meg a Téglakő. Tégla, mert úgy néz ki, mintha kisméretű tégla lenne. Kő, mert a legfontosabb alapanyaga folyami kavics, és zúzott kő.” A termék a gyártója megfogalmazása szerint azoknak a magánembereknek, beruházóknak, és önkormányzatoknak lett a kedvenc építőanyaga, akik a járda, kerítés, köztér, vagy útépítéssel kapcsolatos problémáikat nemcsak egyszerűen, hanem szépen szeretnék megoldani.

A cég másik sikeres terméke a 2013 óta gyártott gránitkő, amely szabadalmi védettség alatt áll. „A szabadalommal valódi gránitra hasonlító felületet lehet létrehozni jóval olcsóbban, mint a valódi gránit” - tette hozzá a cégvezető. A technológia iránt nagy a nemzetközi érdeklődés, Dubai és Csehország gyártóival már szerződés is született.

Az ügyvezető felidézte, a cég 1994-ben magánvállalkozásként jött létre, majd 1996-ban Veszprém Beton Kft. néven alakult át és 1997-ben indult meg a térburkoló betonkő és üreges elem gyártása.    

A vállalat árbevétele 2014-ben 1,71 milliárd forint volt. A foglalkoztatottak száma 49, az üzleti eredmény 91 millió forint, az adózott eredmény pedig 94 millió forint volt.

(mti, barabasterko.hu)

(fotók: barabasterko.hu)

Galéria

Aktuálisépítőipari cégeképítőipari gyártókBarabás Téglakő Kft.