2024.05.22, Szerda
Jön az áfacsökkentés, beindulhat az építőipar

Jön az áfacsökkentés, beindulhat az építőipar

mti, magyarepitok.hu, penzcentrum.hu

2015.12.14. 22:27 - Hegedűs Gergely

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap délutáni bejelentésének megfelelően, a kormány hétfő délután beterjesztette a parlamentnek a lakásáfa csökkentéséről szóló törvényjavaslatát. A rendelkezés lehetővé teszi az új építésű lakások vásárlása esetén 2016-2019 között a kedvezményes 5 százalékos kulcs alkalmazását. Az építőipar örömmel fogadta a döntést, az ÉVOSZ elnöke szerint 2018-ra akár megduplázódhat a lakásépítések száma.

Hirdetés

Ugyancsak ez a törvényjavaslat tartalmazza azt, hogy a legfeljebb 300 négyzetméter hasznos összes alapterületű új lakóépület építése esetén nem kell építési engedélyt kérni, elegendő az építési hatóságnak tett bejelentés.

Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter úgy nyilatkozott, az áfa csökkentése révén a jelenlegi évenkénti 8-9 ezer új lakás építése 3-5 ezerrel nőhet, és ha legalább 3 ezerrel több lakás épül, akkor már nem kell adóbevétel kiesésével számolni. A nemzetgazdasági miniszter a sajtótájékoztatóján arról is beszélt, az áfacsökkentés önmagában nem segít, ezért szeretnék szélesíteni a használt és újlakások vásárlásához adott kedvezményt.

A 2016-os központi költségvetést jelentős, több mint 200 milliárd forintos tartalékkal fogadták el, így ha az áfacsökkentés miatt adóbevétel esik ki, az nem fogja befolyásolni a büdzsé mozgásterét – tette hozzá a miniszter.

Az elemzők szerint a legtöbb ingatlanfejlesztő jelentős telekállományt halmozott fel az elmúlt években az áfacsökkentésre várva, így a döntés felpörgetheti az építőipart. Ezt támasztja alá, hogy hosszú évek óta a lakáspiaci tranzakciók mindössze 5 százalékát (sőt, az utóbbi negyedévekben inkább csak 1-2 százalékát) teszik ki az újlakás-adásvételek, miközben a lakásvásárlók legalább negyede új építésű ingatlant szeretne vásárolni.

Az építőipari szervezetek elégedettek a döntéssel, ugyanakkor Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a tervezés és a kivitelezés között általában másfél-két év telik el, ezért jövőre még nem vár érdemi hatást az adócsökkentéstől. 2017-ben viszont 30 százalékos növekedést vár, míg 2018-ban akár az idei 8500-9000 lakás duplája is megépülhet szerinte.

A Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ) az MTI-hez eljuttatott közleményében azt javasolta, hogy aki magánszemélyként a saját telkén épít családi házat az is jusson hozzá a kedvezményes áfakulccsal járó előnyökhöz.  A Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület (TLE) is azt szorgalmazta, hogy a saját telkükre házat építők is élhessenek az alacsonyabb áfa lehetőségével.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára azt hangsúlyozta, az áfacsökkentés pozitív hatással lesz a lakossági építőanyag- és bútorvásárlására is.

Iparági hírekÁFA

Hírlevél

Hirdetés