2024.06.16, Vasárnap

Bár 300 milliárdos forrásvesztéssel számoltak, egy kétéves hajrának köszönhetően sikeresen zárultak a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) kifizetései. Összesen 1657 milliárd forintot került felhasználásra, 6553 támogatási szerződést kötöttek meg, a program valamennyi magyar kórházat érintette.

A KEOP-nak a 2007-2013-as fejlesztési ciklusban elért eredményeiről tartott budapesti sajtótájékoztatót Szabó Zsolt, az NFM államtitkára azzal nyitotta: „Egy fillérnyi támogatási összeg sem veszett el.” 1484 milliárd forintról indultak a támogatások, aminek forint 85 százaléka uniós forrás, 15 százaléka magyar költségvetési támogatás volt. „Ezzel szemben 1657 milliárd forintot fizettünk ki, az eltérés az árfolyameltérésből és a kormány által adott többletforrásból adódott.”

A fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint a kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár elmondta, másfél évvel ezelőtt még úgy nézett ki, hogy 300 milliárd forintos forrásvesztés lesz a KEOP-on belül. „Ennek okai a lassan haladó projektek és a nem időben kiírt, és lassan realizálható fejlesztések voltak. A felgyorsult folyamatoknak köszönhetően azonban az utolsó két évben a teljes kifizetések 60 százalékát sikerült teljesíteni, így a teljes KEOP forrásvesztés nélkül realizálódott.”

Szabó Zsolt külön kitért a KEOP egészségügyi felhasználására. „Olyan energetikai beruházásokhoz segítettük a költségvetési intézményeket, zömében kórházakat, melyek segítségével a napi kiadásaikat csökkentik, illetve a költségvetésbe adnak pozitívumot.”

A beruházások a régi eszközök lecserélését célozták (9 db MRI, 20 db CT és 319 darab röntgengép lett lecserélve), emellett az épületek felújítása (nyílászárók cseréje és külső felújítás), illetve a megújuló energia (a napelemes pályázatok közel 50 kórházat érintettek) kapott főszerepet.

Összesen 270 intézményt érintett a KEOP: „Ez azt jelenti, hogy a valamivel több, mint 150 magyarországi kórház közül nincs olyan, amelyik ne kapott volna valamilyen támogatást” – mondta az államtitkár.

Szabó Zsolt azzal zárta az összefoglalóját, hogy a beruházások folytatódnak: „A következő ciklus végére az a cél, hogy valamennyi kórház energetikailag megfelelően működjön."

A mostani ciklusra 1173 milliárd forint áll rendelkezésre. A KEOP öt fő területre összpontosít: a klímaváltozás hatásaihoz való igazodásra, a települési vízellátás és szennyvízkezelés fejlesztésére, az energiahatékonyság növelésére, a megújuló energiaforrások alkalmazására, illetve a hulladékgazdálkodás, a kármentesítés és a természetvédelem fejlesztésére. "Kiemelt terület lesz az energiahatékonyság, az energiakorszerűsítés és a gépbeszerzések – mindez vonatkozik a távhőszolgáltatásra, közintézményekre és egyéb közhivatalokra" - fogalmazott Szabó Zsolt.

(magyarepitok.hu)

AktuálisKörnyezet és Energia Operatív Program (KEOP)