2024.06.18, Kedd

Pénteken lezárultak a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum beruházásai. A Festetics-kastélyban a munkálatok három fő helyszínen zajlottak, a kivitelező a ZÁÉV Építőipari Zrt. és a West Hungária Bau Kft. konzorciuma volt. A kastély főépületében megújult a főbejárat és környéke, az emeleti kiállítás, a pincében található bormúzeum területe, az irodaszárny, a gazdasági bejárat és a hűtőgépház, valamint az ideiglenes kiállítótér, összesen több mint 1500 négyzetméteren.

A projekt legjelentősebb eleme az egykori Amazon szálló évtizedek óta romos épületétének turisztikai hasznosítása, a leromlott műemlék megmentése volt. A felújított épületben „Főúri utazások kiállítás és Veteránautó Látogatóközpont” címmel új állandó kiállítás kap helyet. A házban egy kulturális programok számára alkalmas multifunkcionális rendezvényhelyszínt is kialakítanak.

A kastély pálmaháza is megújult: új látnivalóként a lepkeház és növényház is része lett a látogatási útvonalnak.

A kastélyparkot az 1880-ban, viktoriánus stílusban készült eredeti tervek alapján állították helyre 250 millió forintos európai uniós forrás, illetve 160 millió forint állami kiegészítés jóvoltából.

L. Simon László a Miniszterelnökség államtitkára a projekt átadóünnepségén elmondta, a projekttel a látogatók számának legalább tíz százalékos emelkedésére számítanak.

A fejlesztések később folytatódnak, már tervezik a kastélypark hátsó traktusában lévő vadászati múzeum felújítását, bővítését. Továbbá az önkormányzat bevonásával a parkot az 1980-as évek óta kettészelő közút eltüntetésére is megoldást keresnek. „Utóbbi révén, a parkot ismét egybenyitva, egészében körbejárható lenne a kastély hatalmas ingatlanegyüttese” - hangsúlyozta államtitkár.

Pálinkás Róbert, a kastélymúzeum igazgatója arra is kitért, hogy tavaly csaknem 200 ezer látogatót fogadott a keszthelyi intézmény, és arra számítanak, hogy a veteránautókat és főúri enteriőröket is bemutató Amazon Ház további 20 ezer látogatót vonz már ebben az évben. A további tervek közt említette, hogy visszaállítják a kastély főúri ebédlőjét, a parkban pedig díszvízimadaraknak alakítanak ki helyet. „Mindez arra szolgál, hogy az 1800-as évekbe betekintő látogatók úgy érezzék, mintha vendégségbe érkeznének a Festetics-családhoz” - fogalmazott Pálinkás Róbert.

(mti)

Mi épül?KeszthelykastélyfelújításFestetics-kastély