2024.06.25, Kedd

A kedden Szendehelyen átadott fejlesztések között van egy 250 férőhelyes parkoló, a Börzsöny és Nógrád megye kulturális, turisztikai vonzerőit bemutató, bejárható látványtérkép, a Csóványosi kilátó kicsinyített mása is. Bővültek a játék- és szálláslehetőségek, megépült az információs pont.

A Börzsöny és a Cserhát határán található kirándulóközpont beruházását a balassagyarmati székhelyű Ipoly Erdő Zrt. valósította meg 550 millió forintból. A 350 milliós európai uniós támogatást 200 millió forintos saját forrással egészítette ki a szervezet.

A katalinpusztai központban a korábbi, első ütemben erdei iskolát, játszóteret, foglalkoztatókat építettek, a helyre évente 40-50 ezer ember látogat el. A Nyugattól keletig a nógrádi erőkben program keretében korábban már kilátóvá alakították át a Csóványosi mérőtornyot, kiépítették a Somoskői Látogatóközpontot.

A keddi eseményen a Nógrád megyei településen megállapodást írtak alá az erdei kisvasutak népszerűsítéséről a Földművelésügyi Minisztérium, a Nemzeti Közlekedési Hatóság és az Országos Erdészeti Egyesület vezetői. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter elmondta, főként az állami erdészeti társaságok által megmentett kisvasutakat szeretnék még jobban megismertetni, elérni, hogy még több kiránduló utazzon rajtuk.

A miniszter az ünnepségen gratulált ahhoz, hogy a kirándulóközpont már a korábbi fejlesztések után is kétszer lett az év ökoturisztikai létesítménye.

A politikus kiemelte, az állami és magán erdőgazdaságok soha nem látott mértékben vállaltak az elmúlt hat évben közjóléti, turisztikai fejlesztéseket.  Ennek köszönhető, hogy folyamatosan nő az erdők látottsága, tanösvények, turistautak, erdei iskolák, erdei vasutak, kerékpárutak, kilátók nyújtanak egyre több és jobb lehetőséget a kikapcsolódáshoz - tette hozzá. Fazekas Sándor elmondta: mindez a Bejárható Magyarország program keretében valósult meg, amelyről hat éve döntött a kormány. Közölte, új szemlélettel dolgoznak a születőben lévő erdőtörvényen, és fontos feladatnak nevezte, hogy megfelelő egyensúlyt alakítsanak ki az erdők hármas - közjóléti, gazdasági és védelmi - funkciója között.    

(mti)

Mi épül?turizmus