2024.06.22, Szombat
Kollaboratív technológia és emberi kreativitás a Terránnál
Fotók: Terrán Tetőcserép Gyártó Kft.

Kollaboratív technológia és emberi kreativitás a Terránnál

Terrán Tetőcserép Gyártó Kft.

2022.10.19. 08:30

A Terrán mindig élen járt a modernizáció terén. Az automatizálás alapvetően meghatározza a vállalat működését, olyannyira, hogy az öt különböző betoncserépgyár, valamint a Generon napelemes tetőcserepet gyártó üzem teljes mértékben az ipar 4.0 keretében üzemel.

Már az 1960-as években is megjelent az építőiparban a robottechnológia, ami valódi áttörést jelentett. A következő három évtizedben számos ipari környezetben használatos eszközt terveztek a mérnökök a szektor hatékonyságát növelő célzattal. Elsősorban a gyártási folyamatok racionalizálására alkalmazott gépek előre meghatározott programok szerint végezték a munkájukat.

Később megjelentek a piacon a szenzorokkal felszerelt robotok, amik már a környezetüket is képesek voltak érzékelni, arra reagálni is tudtak, ma pedig már ott tartunk, hogy mesterséges intelligenciával rendelkeznek, és tanulási képességeik által nagymértékben támogatják a humán munkaerőt. Az iparág odáig fejlődött, hogy 2020-ban 44,63 millió USD volt a piac értéke, ami 2026-ra várhatóan eléri a 95,10 millió USD-t.

Ember és gép kollaborációja

Az ún. kollaboratív technológia nem zárja ki a humán tényezőt és kreativitást, az ember, a gép és az informatika együttműködését helyezi középpontba. Ennek szellemiségében valósult meg a minőségbiztosítást szolgáló lépések automatizálása. Korábban a gyártás során emberi közreműködéssel szűrték ki a hibás cserepeket, ami roppant fárasztó és több hibalehetőséget rejtett magában.

Mivel a tetőcserép gyártó cég bányászott alapanyagokból dolgozik, kiemelten fontos terület a minőségellenőrzés, hiszen a homok nem mindig osztályozható azonos színvonalon.

 

Fotók: Terrán Tetőcserép Gyártó Kft.

 

A Terrán ezért egyedi rendszereket fejlesztett, így többek között egy boxban elhelyezett kamera figyeli folyamatosan a gyártósorról lekerülő cserepeket, megtanítva a programnak, hogy melyik cserép jó, melyik nem. A kamera egység mögött egy képfeldolgozó szerver elemzi a felvételeket, így a mesterséges intelligenciával dolgozó hálózat ki tudja szűrni a hibás darabokat, és jelezni tudja a problémát.

A 2020-ban átadott II. kunszentmiklósi üzem megnyitásával háromra bővült a monoprofilú gyártósorok száma Magyarországon a vállalatnál, aminek köszönhetően nincs szükség formaváltásokra, így tovább nő a hatékonyság, tovább optimalizálható a maximum két műszakos munkavégzés.

A 2021-ben átadott Generon napelemes tetőcserepeket gyártó egységben alkalmazni kívánt technológia ugyancsak teljes mértékben a Terrán igényeinek megfelelően került megépítésre, kialakításra, amelyhez Olaszországból választott beszállítót a cégcsoport. A gépsor egyedülálló, máshol nem találkozhatunk vele a világban.

 

 

Fontos tudni, hogy az elektronikai alapanyagok miatt más eljárást igényel a Generon gyártása, mint a betoncserép-készítés. Teljes mértékben pormentes környezetre van hozzá szükség, továbbá tized milliméter pontosságú méretezésre, ellentétben a klasszikus termékekkel, ahol egy-két milliméter a hibahatár.

A fejlődés továbbra is töretlen, ugyanis 2022-ben szintén egy globális kooperáció eredményeként nyitotta meg a Terrán második idomcserép-gyárát, ahol a legjobb olasz, svéd, valamint saját tervezésű és gyártású gépek kaptak helyet.

Az egység kimagasló mértékben automatizált, a különféle folyamatokat a legkorszerűbb technológiai vívmányok teszik ésszerűbbé, úgy, mint a távolról vezérelhető PLC-k, szervomotorok, különféle adatgyűjtő eszközök és a csomagolórészlegen „dolgozó” KUKA robot, melynek feladata a kész betoncserepek pontos elhelyezése a raklapon.

A robotizált, alaposan megtervezett, modern igényekre szabott megoldásoknak köszönhetően folyamatosan növekszik a termelési volumen, optimális az emberi munkaerővel történő gazdálkodás és jóval hatékonyabb a munkavégzés, hogy csupán néhány tényezőt említsünk azok közül, amik az automatizáció sikerességét mutatják.

Tudjon meg többet a legmodernebb technológiával készülő Terrán termékekről.

 

 

KirakatTerrán Tetőcserép Gyártó Kft.Terrán Generonnapelemnapelemes tetőcseréprobottechnológia