2024.04.27, Szombat
Fenntarthatóság: a legfontosabb szempontok egyike
Fotók: Terrán Tetőcserép Gyártó Kft.

Fenntarthatóság: a legfontosabb szempontok egyike

Terrán Tetőcserép Gyártó Kft.

2024.03.14. 14:00

Nem túlzás azt állítani, hogy a fenntarthatóság az egyik legfontosabb kérdés ma az építőiparban. Az épületek tervezésétől az építésén át, a használatáig megkerülhetetlen kérdés lett a minél kisebb környezeti terhelés. A Terrán éppen a zöld szempontok és a szemléletformálás elősegítése miatt is alkotta meg a Generont, a napelemes tetőcserepet.

Az ESG, mint kulcsfogalom

Az épületek zöld útlevele, szervizkönyve mellett az elmúlt évek kulcsfogalma lett az ESG. Az ESG egy olyan nem pénzügyi teljesítményre vonatkozó dokumentum, amely lényeges információkat közöl egy szervezet, vállalat környezeti (Environmental), társadalmi (Social) és irányítási (Governance) szempontjairól. Az ESG riport széles körben teszi láthatóvá a szervezetek környezetre, társadalomra és a vállalatirányításra gyakorolt hatásait.

Olyan szempontok mentén tájékozódhatunk, mint például az energia- és vízfelhasználás, a biodiverzitás, az üvegházhatású gázok kibocsátása vagy éppen az üzleti etika. Sokan azt várják a kötelező ESG jelentéstől, hogy az átláthatóság mellett ösztönző erővel bír a fenntarthatósági és klímacélok elérésében, valamint annak felismerésében, hogy mindannyian felelősek vagyunk a környezetünk védelméért.

A Terrán működésében és termékeiben is folyamatosan a környezettudatosságra törekszik. Az olyan aprónak tűnő döntésektől kezdve mint például a papírmentességre törekvés, egészen odáig, hogy a cégcsoport földgázt csak a végtermékek csomagolási fázisához használ.

A Terrán vállalása az is, hogy az idei évtől a korábbi energiahordozók 48%-át igyekszik megújuló forrásokkal kiváltani, 2030-ig pedig megcélozzák a karbonsemlegességet.

A Terrán talán legnagyobb lépése a fenntarthatóság és nem titkoltan a szemléletformálás útján a napelemes tetőrendszer megalkotása volt, hiszen így tiszta energiával fedezhető az áramigény. A Generon abban egyedi, hogy a szolárcserepek egyszerre látják el a tető védelmi funkcióját és hasznosítják a napenergiát. A hazai gyártás kisebb ökológiai lábnyommal jár, a Magyar Termék védjegy pedig garancia a minőségre, valamint a hazai gazdaságot is erősíthetjük azzal, ha itthon készült terméket vásárolunk.

 

 

Már pirosban is zöld

A 2021-ben bevezetett Generon napelemes tetőrendszer mindeddig fekete színben volt elérhető, ami tökéletes összhangban van a Terrán sötétebb árnyalatú cserepeivel. Azok számára, akik a klasszikus színű cserépfedéseket kedvelik, a Terrán megalkotta a piros Generont, amely nem csak színében hozott újat.

A Generon RED egy továbbfejlesztett réteggel is rendelkezik, amely meghosszabbítja a termék élettartamát.

A Generon RED a Terrán piros és téglavörös cserepeivel homogén felületet alkot, megőrzi a klasszikus megjelenést, és valódi zöld választás, hiszen energiát is termel a fejünk fölött.

KirakatTerrán Tetőcserép Gyártó Kft.Terrán Generonnapenergianapelemes tetőcserépmegújuló energiafenntarthatóságESGKörnyezetvédelem