2024.04.28, Vasárnap

Hirdetés

Világszínvonalú reprodukciós kutatóközpontot adtak át Pécsen
Fotók: Dernovics Tamás / magyarepitok.hu (2022. február)

Világszínvonalú reprodukciós kutatóközpontot adtak át Pécsen

magyarepitok.hu. MTI

2023.06.19. 10:37 - Kolinek Nóra

A betegellátás zavartalanul zajlott a ZÁÉV Zrt. kivitelezésében megvalósuló felújítás idején.

Hirdetés

Átadták a Nemzeti Reprodukciós Módszertani Kutatóközpontot, valamint a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának megújult épületét a baranyai vármegyeszékhelyen 2023. június 16-án.

Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára elmondta: a beruházás 2,8 milliárd forintból, azon belül 2,2 milliárd forint európai uniós és 600 millió forint kormányzati támogatásból készült el. Ahogy korábban megírtuk, a komplexum a ZÁÉV Zrt. kivitelezésében valósul meg.

Világszínvonalú reprodukciós központ és a szülészeti klinika kutatási tevekénységhez szükséges laboratórium kezdte meg működését, mindez hozzájárulhat a sikeres meddőségi kezelésekhez, a reprodukciós beavatkozások hatékonyságának növeléséhez, a demográfiai stabilitás megteremtéséhez – közölte.

Ismertetése szerint a kutatóközpont tágas, modern fogadóteret, kétágyas, kényelmes kórtermeket is magában foglal, a szülészeti klinika déli homlokzatának, szülőszobáinak, és gyermekágyas osztályának rekonstrukciója a Családbarát szülészet program részeként valósult meg.

Fotók: Dernovics Tamás / magyarepitok.hu

Az intézmény fenntartható működtetése kiemelt szempont volt a kivitelezés során

Nyul Zoltán, az Építési és Közlekedési Minisztérium magasépítési beruházásokért felelős helyettes államtitkára azt mondta, a kutatóközpont amellett, hogy fontos társadalmi tevékenységet szolgál, esztétikus, fenntartható, gazdaságosan üzemeltethető létesítmény. A tárca arra törekszik, hogy minden beruházás ilyen legyen − fűzte hozzá.

Miseta Attila orvosprofesszor, a PTE rektora arról szólt, hogy az egyetemen évek óta kiváló eredménnyel folynak a humán reprodukcióhoz kapcsolódó alap- és alkalmazott kutatások, továbbá azok átültetése a gyakorlatba.

Bódis József orvos, egyetemi tanár, a PTE-t fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke, egyben a kutatóközpont szakmai vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a szülészeti klinika számos kiemelkedő teljesítmény, új eljárás, terápia helyszíne volt. Példaként az első magyarországi lombikbébit, a nőgyógyászati endoszkópia rutinmódszerré válását, a magzatvíz-utántöltést, a méhen belüli sebészetet említette.

Kovács Kálmán szülész-nőgyógyász, a szülészeti klinika igazgatója köszönetet mondott a kivitelezőknek, továbbá az intézmény dolgozóinak, akik a felújítás másfél éve alatt is biztosították a magas színvonalú betegellátást.

 

Mi épül?ZÁÉV Építőipari Zrt.PécsPécsi TudományegyetemPTEegészségügyi fejlesztésegészségügyi beruházásÉpítési és Közlekedési Minisztérium

Hírlevél

Hirdetés