2024.06.17, Hétfő

A kormány 2020-ig 1200 milliárd forintot szán kutatásra, fejlesztésre és innovációra. A hírt Orbán Viktor jelentette be a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) közgyűlésének megnyitóján Budapesten.

A miniszterelnök közölte, ezzel a stratégiával a kormány célja az, hogy Magyarország Közép-Európa legversenyképesebb országa legyen. „Az 1200 milliárd forintos támogatás már a GDP 1,8 százalékát jelenti, ami megközelíti az EU 1,9 százalékos átlagát” - fűzte hozzá a kormányfő.

A miniszterelnök beszámolt arról, hogy Lovász Lászlóval, az MTA elnökével a közgyűlés megnyitása előtt megegyezetek, a kormány a jövőben is támogatni fogja az akadémia kutatóprogramjait. Üdvözölte, hogy az MTA a közeljövőben a víztudomány, az agrárinnováció és a szakmódszertan területén tervez jelentős előrelépéseket tenni, és figyelmeztetett: a következő időszak egyik legnagyobb kihívása a Kárpát-medence számára a klímaváltozás lesz.

A kormányfő ugyanakkor köszönetet mondott az akadémiának, amiért meghirdették a Lendület kutatóprogramot, amely 2009-ben 5 kutatócsoporttal és 500 millió forintos támogatással indult, mára pedig a kutatócsoportok száma és a támogatás is megsokszorozódott. Beszámolója szerint a kormány évekkel ezelőtt szövetséget kötött az MTA-val. Ennek köszönhető, hogy 9,5 milliárd forint támogatásból felépülhetett a Természettudományi Kutatóközpont új épülete, míg a CERN-Wigner Adatközponthoz 8,5 milliárddal járult hozzá a kormány, a Nemzeti Agykutatási Programra pedig 2014-2017 között 12 milliárdot fordít. Ezen programok mellett a költségvetésből a 2010-es 1 százalékról, 2016-ra 1,4 százalékra nőtt a kutatásra szánt forrás.

Orbán Viktor beszédében emlékeztetett, Magyarország nem rendelkezik nukleáris arzenállal, nagy olajkinccsel, se százmilliós népességgel, de sajátos észjárással, komoly tudományos tradícióval igen. „A mai világban késhegyre menő küzdelem zajlik a tudós emberfőkért” - hívta fel a figyelmet a miniszterelnök, aki szerint ma már nemcsak nyugaton, de keleten is olyan kutatási feltételeket teremtettek, amelyek mágnesként vonzzák a tehetséges kutatókat. „A magyar kormány és az MTA ebbe a szellemileg alárendelt és kiszolgáltatott helyzetbe nem törődik bele” - tette hozzá.

(mti)

Gazdaságkutatás-fejlesztés