2024.03.19, Kedd
Téli karbantartás: jó kezekben a Swietelsky vasúti nehézgépei
Fotók: Erdei Mihály/magyarepitok.hu

Téli karbantartás: jó kezekben a Swietelsky vasúti nehézgépei

magyarepitok.hu

2023.01.30. 07:46 - Bíró Beáta

Januártól folyamatosan érkeznek a celldömölki műhelybe karbantartásra és vizsgálatra a vasúti munkálatokhoz használt nagygépek.  

Hirdetés

A Swietelsky Vasúttechnika Kft. és a Swietelsky AG január második hetében megkezdte a vasúti járművek és vagonok karbantartását a 3 éves gördülő terv alapján. Tavaly részletes cikkben számoltunk be a vasútépítő vállalat celldömölki szerelőműhelyéről, amely az alkalmazott legmodernebb technológiáknak - átépítő vonattal történő vágányépítés, vasúti nagygépes alépítmény-javítás - köszönhetően meghatározó szereplője a magyarországi vasútfejlesztéseknek. A csarnokban készített friss fotógalériánk ITT tekinthető meg. 

Mint azt Horváth László műhely és karbantartási vezető lapunknak elmondta: a Swietelsky Vasúttechnika Kft. celldömölki műhelye 2014-ben készült el a jelenlegi infrastruktúra szerint. Így közel 10 éve adottak a feltételek a magas szintű karbantartási tevékenységek végzéséhez. Ezen munkálatokba a járművezetőket is bevonják: a „jógazda” szerepét töltik be, hiszen műszaki és szakmai tapasztalatokat szereznek az általuk üzemeltetett gépeknél, ismerik azok szerkezetét és felépítését. Így, ha előfordul, hogy kint terepen, a munkafolyamat közben meghibásodik egy gép, a kezelője el tudja végezni az alapvető javításokat.

 

Fotók: Erdei Mihály/magyarepitok.hu

 

Elengedhetetlen a folyamatos fejlesztés

A Swietelsky Vasúttechnika igyekszik lépést tartani a vasútépítés és az ehhez szükséges technológia fejlődésével. Horváth László kifejtette: „Az éves beruházási tervekben törekszünk arra, hogy az infrastruktúrát folyamatosan fejlesszük, ezáltal biztosítva, hogy karbantartáshoz, vizsgálatokhoz és mérésekhez a piacon lévő legmodernebb eszközöket használjuk. A villamos gépeket lecseréltük akkumulátoros gépekre, mérőeszközeinket számítógéppel támogatott rendszerekkel egészítettük ki (Calipri kerékmérő, MI8 fékmérő, mobil járműmérleg). A jövőben szeretnénk még a háttérkiszolgáló, azaz irodai és oktató egységeket is fejleszteni.”

 

 

Mint azt korábban megírtuk: a celldömölki telephelyen nagy gondot fordítanak a képzésekre is. Ahhoz, hogy a folyamatosan megújuló szigorú előírásoknak megfeleljen a cég, illetve az itt dolgozó szakemberek is online képzéseket és vizsgáztatásokat is tartanak. Erre a célra alakították ki a mintegy száz fő befogadására alkalmas oktatótermet.

 

Kiváló az együttműködés az anyacéggel

A csarnokban idén a fővizsgálatokon túl azokat az éves felkészítő karbantartásokat, közlekedésbiztonsági ellenőrzéseket is elvégzik, amelyek szükségesek a legjobb üzemkészség eléréséhez.

  • A vonali aláverőgépek közül fővizsgálaton esik át a 09-3X G.4.0,
  • a kitérő aláverő gépek közül a 08-475 4S KIAG és mindkét vágánystabilizáló gép (DGS 62N) G4.2.

 

 

  • A 09-32 CSM és a két SSP 110 gépeken éves átvizsgálást és közlekedésbiztonsági méréseket végeznek.
  • Az SMD 80 átépítő vonat és részegységeinek fővizsgáztatása, valamint műszaki vizsgálata a Swietelsky AG telephelyén 2022. novemberében megtörtént.

Ezáltal a gép már januárban meg tudta kezdeni a vágányátépítési munkálatokat. A kiszolgáló betonaljszállító vagonokon éves technológiai átvizsgálást és közlekedésbiztonsági méréseket végeznek.

 

 

A járművek fővizsgáztatásánál a fődarabokat és a közlekedésbiztonsági alkatrészeket a celldömölki műhelyben kiszerelik a járműegységekből, majd szakműhelyekbe és a SWIETELSKY AG fischamendi telephelyére szállítják. (A monumentális csarnokokban folyó munkáról szintén részletesen számolt be lapunk 2022 tavaszán.) Ide tartoznak a járművek kerékpárjai, forgóvázai, vonó- és ütközőkészülékei, féktechnikai berendezései.

„A részegységek feljavítása és ellenőrző vizsgálata után visszaépítjük a megjavított, ellenőrzött alkatrészeket a járművekbe, majd elvégezzük az ellenőrző mérési vizsgálatokat, közlekedésbiztonsági állóvizsgálatokat, futópróbákat. A különböző vizsgálatokról, mérésekről, ellenőrzésekről jegyzőkönyvek és feljegyzések készülnek, melyek a karbantartó szoftverben, a járművek gépkönyvébe, kocsikönyvébe kerülnek iktatásra” – részletezi a munkafolyamatot a karbantartási vezető.

 

 

Szigorú szabályoknak kell megfelelni

A vasúti járművek karbantartását a 779/2019-es EU-s rendelet szabályozza, mely minden cég számára kötelező, aki járműkarbantartási tevékenységet végez. Az ECM minősítés mellet a Swietelsky Vasúttechnika celldömölki műhelye rendelkezik 3834-2 hegesztőműhelyi tanúsítással és 15085-2 vasúti szakterületi hegesztő tanúsítással CL1-es szinten.

A szerelőcsarnokban a 412/2020-as kormányrendeletnek megfelelően hatósági műszaki vizsgálatot is végeznek, mind a járműveken, mind a kiszolgáló vagonokon, ennek alapfeltétele a vasúti járművek karbantartását, javítását és időszakos vizsgálatát végző műhelyekről szóló 24/2016 (VII. 18.) NFM rendelet.

Galéria

Kötött pályaSwietelsky Vasúttechnika Kft.Swietelsky AGCelldömölkkarbantartásszerelőcsarnok

Hírlevél

Hirdetés