2024.04.18, Csütörtök

A lap a MÉASZ elnökével, Vidor Győzővel készített interjút, aki kifejtette, a rendszerváltás óta óriási hullámok jellemzik az építőipart, a kiszámíthatóság hiánycikk. „Az első Orbán-kormány idején bevezetett kamattámogatott hitelek nagy felívelést hoztak, későbbi kivezetésükkel viszont hatalmas szakadék alakult ki, sokan az éhenhalás szélére jutottak. Most újabb robbanásszerű növekedés jöhet, csakhogy a kivitelezési oldalon komoly szakemberhiánnyal kell számolni, ami fékezőerőként hathat”. A kiszámíthatóság érdekében a Méasz azt javasolja, hogy a kisebb áfakulcs ne csak 2019 végéig, hanem legalább tíz évig maradjon érvényben.

A szövetség azt is szeretné elérni, hogy az áfa-visszaigénylés lehetőségét az energetikai felújításokra is terjesszék ki. Ha például valaki a régi lakását F kategóriásból D besorolásúvá újítja fel, a kivitelezéssel, anyagbeszerzéssel kapcsolatban felmerülő kiadásai után is visszakérhetné a forgalmi adót. „Ez óriási lökést adna az ágazatnak, hiszen jelenleg a felújításoknál nagyon sok a feketemunka és a feketén, Szlovákiából vagy máshonnan „áfátlanítva” behozott termék” – jegyezte meg Vidor Győző.

A szövetség elnöke a kormány otthonteremtési programjának várható hatásairól is beszélt. Jelezte, a lakásfelújítások az előző két-három évben már sok megrendelést adtak az építőanyag-iparnak, olyan időszakban, amikor a lakóingatlan-építések amúgy mélyponton voltak. Így a mostani intézkedések miatt elsősorban azokon a területeken – téglák, cserepek, beton- és készelemek – lehet számottevő növekedésre számítani, amelyek az új építéseknél játszanak főszerepet. Már tavaly megpezsdült viszont a piac az építőkémiai és vakolati termékeknél: a Méasz összesítése szerint például 6 százalékkal nőtt a kereslet 2014-hez képest a csempék és járólapok iránt.

Vidor Győző rámutatott, a legjobbkor jön a lakás- és házépítések ösztönzése. Kivezetik ugyanis a növekedési hitelprogramot, amelynek segítségével a kis- és középvállalkozások az előző években sok megrendelést adtak kereskedelmi ingatlanokra, eközben az iroda- és szállodaépítés üteme is lassult.

A teljes interjú itt olvasható.

(magyaridok.hu)

Iparági hírekÁFAÁFAMagyar Építőanyag és Építési Termék Szövetségépítőipari alapanyagoképítőipari alapanyagokenergetikai beruházás