2024.05.22, Szerda

A pusztán hitelalapon történő támogatás kevés lesz egy felújítási hullámhoz a családok otthonainak energetikai korszerűsítésénél - állítja egy közvélemény-kutatásra hivatkozva a MEHI és az Energiaklub. A felmérés szerint a lakosságnak az uniós pályázati forrásokra is szüksége van ahhoz, hogy a felújítás mellett döntsön.

A lakosság 94 százaléka indokoltnak tartja, hogy legyen uniós pályázati támogatás a magyar otthonok energetikai korszerűsítésére - derül ki a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) és az Energiaklub felméréséből.

A két szervezet az MTI-hez eljuttatott közös közleményében felidézi, a kormány november végi határozatában úgy rendelkezett, hogy a lakosság energiahatékonysági fejlesztéseit uniós pályázati források helyett csak hitelekkel fogja ösztönözni. Pályázati támogatás a kormányzati tervek szerint csak állami, illetve egyházi intézmények számára lesz elérhető.    

A MEHI és az Energiaklub adatai szerint ezzel szemben a magyarok 95 százaléka úgy gondolja, hogy leginkább az otthonok energetikai felújítását kellene támogatnia az államnak. A felmérés szerint a háztartások csaknem kétharmada pályázati források nélkül, csak saját megtakarításaira és hitelekre alapozva nem fogja felújítani otthonát a következő három évben - hívták fel a figyelmet.

„Az új uniós finanszírozási időszakban akár százmilliárd forint is jutna az otthonok felújítására” - vélik, megjegyezve, hogy a magyar kormány és Brüsszel által is elfogadott Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program még tartalmazza a lakossági energiahatékonysági felújításokra vonatkozó beruházási támogatásokat is.

A kormány tavaly az Otthon Melege programban öt alprogramot is indított a lakások energetikai felújítására, ezek keretei azonban a nagy érdeklődés miatt gyorsan kimerültek. A magyarepitok.hu-nak adott interjúban az NFM államtitkára, Szabó Zsolt megerősítette a családi házak energetikai felújítására vonatkozó támogatási program indulását, aminek részleteit márciusban hirdetik ki. A visszatérítendő, vissza nem térítendő és az önrész megoszlásáról a családi házaknál nem tudott konkrétumokat mondani, ugyanakkor más programok indulását sem zárta ki: a tavalyi öt alprogram között is lehet olyan, amelyik újraindul, illetve a tavaly kihagyott 60 lakásnál nagyobb társasházak is sorra kerülhetnek. 

A közleményben Szalai Gabriella, a MEHI programigazgatója arra hívta fel a figyelmet, a kutatás egyértelművé teszi, hogy csak hitelalapon nem fog elindulni egy felújítási hullám. Bart István, az Energiaklub társelnöke szerint érthető, ha az állam azt várja, hogy a háztartások is áldozzanak otthonuk felújítására, ugyanakkor jogos elvárás a lakosság részéről, hogy az állam is támogassa az elöregedett, energiapazarló épületállomány korszerűsítését.

(mti, magyarepitok.hu)

(fotó: epitemahazam.hu)

Iparági hírekOtthon Melege Programcsaládi házakcsaládi házakenergetikai beruházás