2024.03.28, Csütörtök
Naponta ötezren is megfordulhatnak a megújult Paskálban

Naponta ötezren is megfordulhatnak a megújult Paskálban

MTI, kozbeszerzes.hu

2016.07.14. 15:29 - Antal Zsófia

A budapesti fürdő már hét medencével és geotermikus szaunával üzemel. A bővítési munka legnagyobb részét a Laterex végezte.

Hirdetés

Átadták a Paskál Strandfürdő új épületét Budapest 14. kerületében. Az 1,4 milliárd forint beruházásával kibővült létesítmény hét új medencével üzemel, és egész évben nyitva tart - jelentette be Szőke László, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH) vezérigazgatója csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A 2345 négyzetméter alapterületű, korábban mindössze két medencével rendelkező strand felújítása 10 hónap alatt készült el, a cég a beruházást saját forrásból finanszírozta. Az új termál épület kivitelezése a Laterex Építő Zrt. és az IMOLA Konstrukt Építőipari Kft. nevéhez fűződik, és 1 milliárd 86 millió forintba került. A Laterex emelett kisebb felújítási munkákat is végzett a fürdő területén.

A fedett földszinti részen több medencét is kialakítottak. Az új fürdőrészben Magyarországon egyedülálló geotermikus szauna épült. A fürdő gépészeti része hőszivattyús rendszerrel működik, melynek segítségével az elfolyó 30 fokos vizet fűtésre használják.

A projekthez tartozott még a közönségforgalmi és kiszolgáló közlekedő területek, valamint a szabadtéri sportlétesítmények kialakítása, itt a budaörsi székhelyű B.D.- Ház Kft. nyert a közbeszerzésen, s 85 millió forintból dolgozott.

A fürdő egész éves üzemelése 40-50 fős állandó létszámbővítést jelent, a befogadóképesség a korábbi napi háromezer főről ötezer főre nőtt. Ezért kialakítottak egy új parkolót is az önkormányzattól kapott területen a fürdő mellett, így a korábbi 40 helyett 190 helyet tudnak biztosítani a vendégeknek.

A vezérigazgató szerint a Paskál bővítése a BGYH gazdálkodásának stabilitását erősíti, mivel 9 állandó és 3 szezonális strandja lesz. A Paskál ugyanazzal a gyógyvízzel működik, mint a Széchenyi fürdő, a vendégek egy részét onnan szeretnék átcsábítani, a Dagály pedig szeptemberben bezár, ezért volt szükség egy új állandó fürdőre. Terveik szerint a Palatinus 2015-ben indult bővítése jövő tavasszal befejeződik, a Széchenyi gyógyfürdő gépészeti felújítása pedig az év végén zárul. A gyógyfürdők Budapest legfőbb turisztikai vonzerejét jelentik: tavaly például a Budapestre érkező 3,5 millió külföldi turista közel 60 százaléka látogatott el valamelyik fürdőbe.

LATEREX Építő Zrt.Mi épül?Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.turizmusfürdőfejlesztés

Hírlevél

Hirdetés