2024.04.24, Szerda
Itt a megoldás a kötelező kazáncserére
hazforum.hu

Itt a megoldás a kötelező kazáncserére

hazforum.hu

2017.01.30. 15:46 - Antal Zsófia

A Szerelvénybolt Kft. szerint az újonnan kifejlesztett kondenzációs készülékekkel több százezer család menekül meg a hosszas engedélyeztetéstől és kéményátalakítástól.

Hirdetés

A kazáncsere rendelet értelmében 2016. július 1-jétől kizárólag kondenzációs kazánok szerelhetők fel. „Ez komoly gondot jelentett a társasházi családok számára, ugyanis a szabály értelmében, ha a ház egyik lakójának régi típusú kazánja elromlik, akkor az összes lakó köteles vállalni a több mint félmilliós kazáncsere és kéményátalakítási költséget, mert gyűjtőkéménybe csak azonos típusú készülékek köthetők be” – magyarázta Patonai Roland, a Szerelvénybolt Kft. épületgépészeti áruházlánc tulajdonosa. A zárt égésterű turbós kazánnal fűtők számára eddig nem volt kiút ebből a fogós helyzetből, emiatt az elmúlt hónapokban felmerült, hogy Magyarország módosítást kérhet az Európai Uniótól a turbós kazánok ügyében, mert több százezer család maradhatott volna fűtés nélkül.

Erre mégsem lesz szükség, mert február 1-től hazánkban is forgalomba kerülnek a több százezres kéményátalakítás és hosszas engedélyeztetés nélkül felszerelhető BIASI TURBO kondenzációs készülékek – derült ki az új típusú kazánokat forgalmazó Szerelvénybolt Kft. tájékoztatásából. A külföldi kazángyártók, köztük a BIASI, kiálltak amellett, hogy nem a rendelet szorul módosításra, hanem a készülékfejlesztésben kell új irányokat szabni

„A BIASI TURBO kondenzációs készülékek teljesítik az EU-s rendeletben előírt 86%-os szezonális hatásfokot, de hagyományos működési rendszerben is alkalmazhatók. Ráadásul az alsó árkategóriába sorolható kondenzációs kazánok áráért, nagyságrendileg 210 ezer forintért beszerezhetők lesznek” – részletezte Patonai Roland. A készülék használata alumínium égéstermék-elvezetési rendszerek esetén, valamint azok gyűjtőkémény rendszereihez történő csatlakoztatásakor egyaránt engedélyezett.

 

A vásárlók nehezebben alkalmazkodnak

„Sokan munkatársainktól értesülnek a rendeletről és arról, hogy már csak kondenzációs kazánt szerelhetnek fel. Az igazán nagy ijedséget azonban nem a kazán ára okozza, mivel a kondenzációs készülékek nem sokkal drágábbak hagyományos társaiknál. Inkább a kéményátalakítási költségek és az engedélyeztetési folyamat az, amitől annyira megrettenek, hogy inkább vegyestüzelésű kazánt választanak, még ha ez sokkal több kényelmetlenséget okoz is számukra hosszú távon. Nem ritka, hogy az elektromos kazán is szóba jön alternatívaként, pedig annak üzemeltetése még mindig igen költséges kiépített napelem rendszer hiányában” – tette hozzá a Szerelvénybolt Kft. tulajdonosa.

A 2016-os eladási adatok már egyértelműen tükrözik az EU-s rendelet hatását: a kondenzációs készülékek ára 5-7 százalékot csökkent a tavalyi év második felére. A legtöbben a belépő szintű, 220–260 ezer forintos kategóriát keresik.

Tavaly július óta egyébként egyáltalán nem kaphatók turbós kazánok. A 2000-es évek elejétől kezdve egészen 2013-14-ig építették be őket nagy számban, de még 2015-ben is sokan választották ezt a megoldást: a hagyományos készülékeknél hatékonyabban működtek, és meg lehetett velük spórolni az akkor még borsosnak számító kondenzációs kazánok árát és a kéményátalakításból adódó jelentős beruházási költséget.

Energetikaenergetikai beruházás

Hírlevél

Hirdetés