2024.05.25, Szombat
Kötelező kazáncsere: mi lehet a megoldás?

Kötelező kazáncsere: mi lehet a megoldás?

MTI, origo.hu, 24.hu, magyarepitok.hu

2016.06.04. 13:31 - Hegedűs Gergely

A hamarosan kötelezővé váló kondenzációs kazán beszerelése a 30 százalékos megtakarítás miatt gyorsan megtérülhet, de ha új rendszerrel párosul, négyszer nagyobb terhet ró a beruházóra. Segítséget az Otthon Melege program vagy a lakástakarék adhat.

Hirdetés

Július 1-től az uniós szabályozás értelmében a magyar lakásokba is csak kondenzációs kazánt lehet beszerelni. Az uniós rendelet már tavaly szeptember 26-ától csak olyan gázkészülékeket engedett üzembe helyezni, amelynek szezonális hatásfoka legalább 86 százalék. Ezt a feltételt csak kondenzációs technológiával lehet elérni, az ilyen kazán a füstgáz hőjét is hasznosítja.

A kormány az uniós rendeletet annyibban módosította, hogy a szeptemberi határidő után a lakosság részére továbbra is engedték értékesíteni a hagyományos gázkazánokat. Ez a haladék jár most le.

A fűtő- és vízmelegítő rendszereket forgalmazó Ariston Thermo Hungária Kft. vezetői arra hívták fel a figyelmet, hogy az átlagosan húszéves hazai kazánállomány korszerűsítésre szorul, ehhez azonban állami támogatás adhatna lökést.

A cég szakemberei rámutattak, ha csak a kazánt kell kicserélni egy épületben, az nagyon hamar, egy év alatt megtérül. A Szerelvénybolt Kft. korábbi tájékoztatása szerint egy kondenzációs kazán átlagosan 235 ezer forintba kerül, ugyanakkor átlagosan 30 százalékot lehet spórolni egy kondenzációs készülékkel a hagyományos készülékekhez képest.

Mindazonáltal ha az egész rendszert át kell állítani (például konvektorról), és emiatt kéményt kell bélelni, annak költsége rendkívül megterhelő lehet. A szükséges átalakítási munkák, a csatlakozási pontok és kémény átalakítása, kapcsolódó engedélyeztetési költségek és díjak miatt a készülék cseréjének költségei a mintegy 200 ezerről közel 900 ezer forintra nőhetnek.

A cseréhez így mindenképp érdemes valamely pénzügyi konstrukciót igénybe venni. A hamarosan (újra) elinduló Otthon Melege program, illetve a napokban meghirdetett, nulla százalékos, 115 milliárdos MFB-hitelkeret mellett a lakástakarék is kézenfekvő finanszírozási megoldás lehet. Az ügyfél a saját befizetéseihez állami támogatást kap, ráadásul kedvező kölcsönt is igényelhet a forráshoz. A 24.hu egy korábbi cikkében az OTP Lakástakarék vezérigazgató-helyettese, Köntös Péter úgy nyilatkozott, egy előrelátó módon, havi 8000 forintos befizetéssel elindított megtakarításból 4 év múlva a csere és a teljes átalakítás is finanszírozhatóvá válik.

Energetikaenergetikai beruházás

Hírlevél

Hirdetés