2024.07.20, Szombat
Biharkeresztesen felavatták az első magyar tulajdonban lévő pórusbeton-gyárat

Biharkeresztesen felavatták az első magyar tulajdonban lévő pórusbeton-gyárat

magyarepitok.hu, mti

2023.05.08. 12:39 - Hegedűs Gergely

Az Innoscitech Kft. új üzemének kapacitása 600 000 köbméter évente, Magyarországon elsőként falpanelek előállítását is lehetővé teszi.

Hirdetés

A biharkeresztesi Ipari Park területén május 8-án átadták a Innoscitech Kft. pórusbeton üzemét. A Bayer Construct Zrt. által kivitelezett beruházásban egy 15 ezer négyzetméteres üzemcsarnok épült fel pórusbeton elemek gyártásához, amelynek kapacitása 600 000 köbméter évente. Az első magyar tulajdonban lévő pórusbeton-gyár 14 milliárd forintos beruházása 5,5 milliárd forintos állami támogatással valósult meg.

A gyártógépsor falazóelemek, áthidalók, továbbá - Magyarországon elsőként - falpanelek előállítását is lehetővé teszi. A technológia nagy mennyiségű időtálló építőanyag (blokk elemek, válaszfalak, vázkitöltő elemek, vasalt panelek) előregyártására alkalmas, meghatározott nyersanyag receptúra alapján. Az új gyártósoron készülő termékek a VIABLOKK nevet viselik.


Teljes mértékben újrahasznosítható termékek, szennyezésmentes gyártás

A lapunkhoz eljuttatott közleményből kiderült, az ásványianyagok felhasználásával előállított VIABLOKK falazóelem környezetkímélő és 100%-ban újrahasznosítható. "A pórusbeton technológiával előállított termékek teljes mértékben természetes anyagokból készülnek, gyártásuk nem termel szennyezőanyagot" - olvasható a beszámolóban. 

Azt is hangsúlyozták, hogy a betonelemek biztonságosak, jó hőszigetelő képességűek, ezáltal energiatakarékosak, valamint magas terhelhető képességűek. A pórusbeton összetétele és minősége megfelel a LEED zöld minősítési rendszer követelményeinek, alkalmazható kereskedelmi, ipari és lakóépületek építéséhez.

A létesítmény tervezését és kivitelezését a több évtizedes munkakapcsolatban lévő Hess Group GmbH, valamint a Bayer Construct közösen valósította meg. 


A beruházás 2020 januárja óta képezi a Innoscitech fókuszpontját

A magyar tulajdonú Innoscitech Kft. 2011-ben elsősorban vasbeton szerkezetépítési munkák végzésére alakult. Az azóta eltelt időben a tevékenysége nagy mértékben diverzifikálódott: az utóbbi évek során a magasépítési projektek mellett vízépítési, útépítési és környezetvédelmi beruházásokhoz kötődő kivitelezési munkákban is széleskörű tapasztalatot szerzett. "Az Innoscitech Kft. a minőségi és pontos munkavégzés eredményeképpen kivívta magának partnerei szakmai elismerését" - áll a közleményben. A most átadott biharkeresztesi beruházás 2020 januárja óta képezi a vállalat fókuszpontját.

Az Innoscitech Kft. fő stratégiai értékesítési partnere a Bayer Construct cégcsoporthoz tartozó Viastein Kft., amelynek szintén Biharkeresztesen üzemel térkőgyára, térkőnemesítő üzeme, valamint a 2022 januárjában átadott betonelem előregyártó üzeme is.

A stratégiai partnetrségnek megfelelően az új üzemben gyártott termékek értékesítését a Viastein Kft. végzi országos értékesítő hálózatával, amely által gyorsabban el tudja juttatni ezeket a vevőkhöz az ország egész területén.


Helyben fejlesztettek ki világszínvonalú eljárást

A hétfői eseményen Lázár János, az Építési és Közlekedési Minisztérium tárcavezetője is részt vett, akárcsak Magyar Levente külgazdasági és külügyminiszter-helyettes, dr. Vitányi István József, országgyűlési képviselő, Dani Béla Péter, biharkeresztesi polgármester, valamint Balázs Attila a Bayer Construct Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Lázár János beszédében mondta, fontos céljuk, hogy 2022 és 2026 között megvalósuljon az a kormányzati törekvés, miszerint magyar alapanyagból, magyar munkával, magyar szaktudással magyar profitot állítsanak elő, amire jó példa a magyar Innoscitech Kft. új pórusbeton-gyára.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára jelezte: a pórusbeton-gyártásra nem kész technológiát vásároltak külföldről, hanem helyben fejlesztettek ki világszínvonalú eljárást, a világ minden tájáról összegyűjtött szakemberekkel.

Balázs Attila azt hangoztatta, a piacvezető technológiával működő pórusbetongyárat a költséghatékonyság, a gyorsaság és a minőség jellemzi. "Európa legmodernebb pórusbetongyárát építették fel Biharkeresztesen" - jelentett ki. Hozzátette: évi 600 ezer köbméter pórusbetont állítanak elő a gyárban, amely mérettől függően évente 20-30-50 ezer lakás felépítését teszi lehetővé. Szavaiból az is kiderült, hogy a termelés felét exportálják.

Galéria

Iparági hírekelőregyártásBiharkeresztesBayer Construct Zrt.pórusbetonüzemépítésVIABLOKKInnoscitech Kft.

Hírlevél

Hirdetés