2024.07.17, Szerda

Ahogy azt korábban Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter is jelezte, jelentős hitelprogram indul a lakóingatlanok energetikai felújítására. A Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) 115 milliárd forintos hitelprogramot nyit meg, ennek keretében nulla százalékos kamattal kínálnak hitelt várhatóan októbertől akár 20 éves futamidőre is.

A pénzintézet közlése szerint több mint 50 ezer lakás vagy családi ház energetikai felújítása valósulhat meg ekkora összegből.

A hitelt magánszemélyek, társasházak és lakásszövetkezetek igényelhetik.

Családi házak esetében maximum 10 millió, a társasházaknál lakásonként legfeljebb 7 millió forint igényelhető.

A hitel egyebek mellett

·         a lakóingatlanok hőszigetelésére,

·         fűtési vagy melegvíz-rendszerek korszerűsítésére,

·         vagy például napkollektoros rendszerek telepítésére igényelhető.

Minimum 10 százalék saját forrás mellett, legfeljebb 20 éves futamidőre, nulla százalékos ügyleti kamattal lesz elérhető a kölcsön az MFB Pontok hálózatán keresztül, országszerte több száz pénzintézeti fiókban.

Az MFB hangsúlyozta, a lakosság számára lakóházak energetikai korszerűsítéséhez ilyen kedvező hitelfelvételre még nem volt lehetőség Magyarországon.

A közlemény kitért arra is, hogy a 115 milliárd forintból 105,2 milliárd forint az uniós Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP-8) visszatérítendő pénzügyi forrás terhére, 9,41 milliárd forint a Versenyképesség Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP-5) visszatérítendő pénzügyi forrás terhére számolható el.

A program 20 milliárd forinttal bővíthető, amit a VEKOP uniós forrás kimerülése esetén az MFB saját forrásból, állami kamattámogatással biztosít.

A pénzintézet szerint a program fő célcsoportja a 1960-as években vidéken épült, úgynevezett kockaházak tulajdonosai lehetnek. Ezen családi házak 60 százaléka építésük óta nem esett át energetikai korszerűsítésen. „Ebben a körben a legmagasabb az energia-megtakarítási potenciál, mivel itt a legmagasabbak a rezsiköltségek” - vélekedett az MFB.

(mti)

Energetikacsaládi házakenergetikai beruházás