2024.04.25, Csütörtök
Egyetemisták ötleteire alapoz a pannonhalmi fejlesztés

Egyetemisták ötleteire alapoz a pannonhalmi fejlesztés

orientpress.hu

2016.08.06. 10:58 - Hegedűs Gergely

A bortárólóból épülő közösségi házban rendezvénytermek és egy borozó is várja majd a látogatókat, ami jelenleg hiánycikk a borvidék központjában.

Hirdetés

A korábban elhanyagolt állapotú pannonhalmi városközpont újabb fejlesztési hulláma indulhat el. Az első szakaszban a főtér újult meg 2013-ban 650 millió forintból, egy évre rá az apátsági majort élesztették újjá 1,6 milliárd forintos projektben. Most újabb lépcsőfok következik, melynek részei a tervek szerint

·        a volt tsz-műhelyek területén végvári háborúkat bemutató virtuális tárlat kialakítása,

·        a főteret az apátsággal összekötő gesztenyés horog rehabilitációja,

·        és a majorral szemben lévő egykori bortároló épületének felújítása lesznek.

Utóbbi legfőbb célja a jelenleg város szélén található művelődési háznak a városközpontba költöztetése.

 

Az egyetemisták ötleteiből merít a pályázat

A felújítási tervek elkészítésére több elismert szakembert kértek fel, többek közt Lebó Ferenc szobrászművészt, Körmendy Jánost, a megyei építészkamara elnökét és Hefter László üvegművészt. A tervező munkához emellett húsz egyetemistát is meghívtak négy napra Pannonhalmára.

A tervezők három csoportra osztva próbálták meg újra bekapcsolni a bortárolót a város vérkeringésébe, a terveket szakmai zsűri bírálta el. „A győztes csapat elképzelése annyira jól sikerült, hogy a pályázati anyagban használni fogjuk az elképzeléseket” – nyilatkozta Kovács Tamás, a város pályázatíró referense. ”Az egyetemisták egyes részeken megőriznék az épület impozáns belső tereit. Emellett egyedi, színes dobozokból álló helyiségeket a mennyezetről lógatnák be és függőfolyosókkal kötnék össze.”

 

Barnamezős projektként, uniós pénzből

Az új közösségi házat háromemeletesre tervezik, a koncertek, kulturális rendezvények mellett a környékbeli esküvők helyszínévé is válhatna. „Az épületben emellett egy minőségi borozó is helyet kapna. Hiába fejlődnek a pannonhalmi borászatok, egy igényes borozó hiánycikk a borvidék központjában” – közölte Horváth Roland, a helyi művelődési ház vezetője.

Az egykori bortároló újjászületését uniós forrásból kívánják megvalósítani Pannonhalmán. A pályázati anyagot augusztus 8-áig adják be barnamezős projektként, ami használaton kívüli, leromlott állagú (volt ipari, mezőgazdasági) ingatlanok újrahasznosítását szolgálja.

Mi épül?Pannonhalmabarnamezős beruházások

Hírlevél

Hirdetés