2024.04.25, Csütörtök

Hirdetés

Bővül a 160 százalékosan terhelt szennyvíztelep Kölcsén
lajosmizse.szennyvizinfo.hu

Bővül a 160 százalékosan terhelt szennyvíztelep Kölcsén

nefpi.hu, kozbeszerzes.hu

2016.09.19. 15:43 - Antal Zsófia

A Szabolcs megyei község tisztítótelepén naponta 60 köbméterrel több víz halad át, mint amennyivel képes megbirkózni. A telep 2017 végéig nem csak bővül, korszerűsödik is.

Hirdetés

Közel 270 millió forint támogatást kapott a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kölcse a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) 2.2.2. számú projektje keretében, szennyvíztisztító telepének fejlesztésére.

A projektet a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. bonyolítja le. A Közbeszerzési Értesítőben megjelentek szerint ajánlattételi felhívásuk nyertese két budapesti cég, a Hanley Service Kft. és a Pureco Környezetvédelmi és Gazdasági Szolgáltató Kft. által alkotott konzorcium, 235 millió forintos ajánlattal.

 

Nincs minden ház becsatornázva, mégis túlterhelt a telep

Kölcse községben 1998-ban készült el a szennyvíztisztító telep, majd 2005-ben megépült Kölcse, Sonkád, Fülesd községek szennyvízcsatorna hálózata. A települések csatornába történt bekötése átlagosan 62 százalékos, a szennyvíztisztító telep azonban máris túlterhelődött. A tisztítótelepre jelenleg érkező szennyvíz mennyisége az üzemeltető adatszolgáltatása alapján átlagosan naponta 160 köbméter, ami 60 köbméterrel meghaladja a telep kapacitását. Csapadékos időben azonban a szennyvízmennyiség akár 180 köbméter is lehet.

Ennek hatására a telep hidraulikailag és szerves anyag mennyiség tekintetében is jelentős túlterhelés alatt áll, tisztítási hatásfoka nem megfelelő. A túlterheltség jelentős veszélyt jelent a környezetre, mivel az összegyűjtött és kellőképpen nem megtisztított szennyvíz koncentráltan terheli a befogadókat.

A tisztítótelep jelenlegi műszaki adottságai alapján nem tud megfelelni a vele szemben támasztott igényeknek. A műszaki rendszer 2017 végére lezajló bővítése során a szennyvíztisztító telep kapacitása a jelenlegi 100 köbméter/napról 260 köbméter/napra nő, miközben a meglévő berendezések korszerűsítése is megtörténik.

VízgazdálkodásKörnyezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP)szennyvízNemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft (NFP)Kölcse

Hírlevél

Hirdetés