2024.04.23, Kedd
Évi 3000 tonna gumiabroncs hasznosulhat újra egy Szolnokon épülő üzemnek köszönhetően
(illusztráció)

Évi 3000 tonna gumiabroncs hasznosulhat újra egy Szolnokon épülő üzemnek köszönhetően

MTI

2017.01.20. 18:05 - Antal Zsófia

A gumiabroncsokat felaprító üzem által termelt darálékból többféle új terméket is előállítanak majd, melyek fejlesztése jelenleg is zajlik.

Hirdetés

Mintegy 620 millió forintos beruházással használt gumiabroncsokat aprító üzem épül Szolnokon. Az üzem a tervek szerint idén áprilistól működik - közölte Nagy-Szitha Zoltán, az Oláh Gumiszerviz Kft. gazdasági vezetőhelyettese pénteken. A cég az üzemet építtető konzorcium debreceni székhelyű tagja.

Az öt-hét év alatt megtérülő beruházáshoz mintegy 66 százalékos támogatást kap a három konzorciumi tag. A tervek szerint az évi minimum 3000 tonna hulladékot felaprító (de ennél nagyobb kapacitású) szolnoki üzemben elsőként darálékot állítanak majd elő, s elsősorban az Oláh Gumiszerviz Kft. hat telephelyén leadott, valamint a kiemelt partnerektől begyűjtött gumiabroncsokat dolgozzák fel. Magyarországon évente 65-70 ezer tonna használt gumiabroncs keletkezik.

A darálékból piacképes végterméket fognak előállítani, de az erre vonatkozó kutatás-fejlesztés még nem zárult le. A konzorcium rendelkezésére áll a technológia, amellyel a műanyag és gumi keverékéből fröccsöntéssel különféle termékek készíthetők. Fontos szempont a technológia kiválasztásánál, hogy az új termék előállításakor a gumi anyagában hasznosítható, vagyis az üzem vegyi folyamatok nélkül, környezetbarát módon működhet.

A másik konzorciumi tag, a logisztikai lánc összeállításában részt vevő Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. készítette a hulladékabroncs szállítását és tárolását regisztráló és nyomon követő szoftverrendszert, amely hatékonyan támogatja a hatósági jelentések elkészítését is. Ez a cég a felelős az új termék technológiájáért is, feladata a végtermék kikísérletezése és az új felhasználási lehetőségek felkutatása. A harmadik, neve elhallgatását kérő konzorciumi partner feladata a logisztikai lánc támogatása, a mérés és az adatgyűjtés.

 

A nyilvános cégadatok szerint az Oláh Gumiszerviz Kft. értékesítésének nettó árbevétele 2015-ben 4,1 milliárd forint, 2014-ben 3,7 milliárd forint volt. Az üzemi tevékenység eredménye 2015-ben csaknem 138 millió forintra nőtt az előző évi több mint 68 millió forintról.

Mi épül?Szolnoküzemépítésújrahasznosítás

Hírlevél

Hirdetés