2024.04.19, Péntek
Teljesen újjáépül Salgótarján a Modern városok keretében
kodalytanc.hu

Teljesen újjáépül Salgótarján a Modern városok keretében

MTI

2017.03.24. 12:04 - Antal Zsófia

Ipari, közlekedési, energetikai, turisztikai és sportfejlesztések is szerepelnek a nógrádi megyeszékhely modernizálási tervei között, melynek egy új városközpont kialakítása is hangsúlyos része.

Hirdetés

Orbán Viktor miniszterelnök és Fekete Zsolt (MSZP) polgármester megállapodtak a Modern városok program salgótarjáni részét illetően. A kormányfő az erről szóló sajtótájékoztatón tucatnyi pontban foglalta össze a megállapodásban érintett fejlesztési területeket a várost elkerülő úttól az új városközpontig:

  • Elsőként az országhatárig érő, Salgótarjánt elkerülő négysávos utat említette 40-50 milliárd forintos beruházásban.
  • Az elektromos buszokra vonatkozó salgótarjáni igénynek illeszkednie kell az országos közlekedési és tömegközlekedési koncepcióba, ezért közös munkabizottság keresi majd a legjobb megoldást a városi tömegközlekedés megszervezésére. Az új helyi buszpályaudvar és parkoló kialakítását pedig a kért 1,7 milliárd forinttal támogatja a kormány.
  • Az ipar és a gazdaság fejlesztése érdekében 10 milliárd forintból a város összes, 40-45 hektárnyi barnamezős rozsdafoltját felszámolják, és amit lehet, új ipari park formájában vonják be a termelésbe. Emellett 12 hektárnyi új, zöldmezős területen ipari park létesül további 2,5 milliárdból.
  • Munkacsoport vizsgálja, hogyan alakítható ki saját energiaszolgáltatási rendszer, amely megújuló energiából fedezi a város energiaigényét.
  • Az öblösüveggyártás magasabb ipari minőséggé fejlesztésére 4,5 milliárd forintot ad a kormány.
  • A vendéglátás és kereskedelem modern oktatási lehetőségeinek megteremtése érdekében 3 milliárd forintot kapnak az érintett oktatási intézmények, további 2 milliárd forinttal segíti a kormány a helyi adottságok figyelembevételével megvalósuló duális képzést.

Külön fejezetként tárgyalták az egészségügyi és sportfejlesztéseket:

  • A megállapodás szerint új onkológiai központot hoznak létre a kórházban 1,2 milliárdból.
  • Salgótarjánnak előkészített tervei vannak egy sport- és rekreációs központra, a 8 milliárd forintos beruházási terv 25 méteres úszómedencét is tartalmazott. A kormány javaslatára 50 méteres medence épül, öt évig pedig vállalja is az állam az uszoda fenntartását.
  • 1,5 milliárd forintból atlétikai pályát hoznak létre az öblösüveggyári sportpályán, a szlovák határ közelében pedig jégcsarnok épül.

A térség turisztikai vonzereje érdekében szükséges beruházások 22 milliárd forintba kerülnek. A kormányfő azt mondta, a szakmai jóváhagyás után ezt a pénzt rendelkezésre bocsátják.

Újabb munkacsoport a teljes egyházi fejlesztési igényeket méri fel a városban és környékén, beleértve a templomokat, plébániákat, parókiákat, oktatási és szociális intézményeket. Az egyházakkal kötött megállapodást a kormány támogatni fogja - jelentette ki a miniszterelnök.

Végül a regionális központnak szánt Salgótarján városközpontjának kialakítását említette meg Orbán Viktor. Az elkészülő rehabilitációs terv költségét „nagyvonalú, de ésszerű határokon belül a kormány vállalja.” Orbán Viktor közölte: a tervezésre nagyon rövid időn belül egymilliárd, majd egy hónapon belül további néhány milliárd forintot kap Salgótarján. A belváros újjáépítésének tervét Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter is megerősítette a csütörtökön tartott kormányinfón.

Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a megállapodásnak köszönhetően elkezdődhet Salgótarján mint kulturális, gazdasági, sport régióközpont fejlődése. Elsődleges feladatnak nevezte a gazdaságfejlesztést, mivel a városban kilencszázalékos a munkanélküliség, ami több mint az országos átlag kétszerese.

Mi épül?Modern városok programSalgótarján

Hírlevél

Hirdetés