2024.04.20, Szombat
Hatszintes sportközpont épül a pesti belvárosban
magyaridok.hu

Hatszintes sportközpont épül a pesti belvárosban

magyaridok.hu

2017.05.15. 12:06 - Hegedűs Gergely

Közel húsz év után lesz újra uszodája az itt élőknek. Kosárpálya, finteszterem és fényudvart képező üveghomlokzat is létesül a mindössze 650 négyzetméteres telken.

Hirdetés

Sportközpontot és tanuszodát épít Budapest belvárosába az V. kerületi önkormányzat – írja a magyaridok.hu. Az épület különleges üveg- és betonhomlokzattal, úgynevezett fényudvarral jön létre Skardelli György építész tervei alapján. A kormány kiemelt beruházássá nyilvánította a sportközpont építkezését.


Tetőterasz és táncterem is a tervek között

A projektet bemutató sajtóeseményen kiderült, komoly műszaki kihívást jelent, hogy a belvárosi telek mindössze 650 négyzetméter, erre húznak majd fel bruttó 3800 négyzetmétert. A tervező Skardelli György építész bemutatta azt is, hogyan tudták megoldani, hogy a pinceszinten lévő uszoda természetes megvilágítást is kapjon. Az épület teherviselő, izomrostokat szimbolizáló vasbeton váza előtt három és fél méterrel alakítják ki az üveghomlokzatot, amely bevilágítja a mögötte, alatta lévő tereket. A fényudvarnak nevezett építészeti megoldás két belső oldalán mászófalakat alakítanak ki.

A V30 Belvárosi Sportközpont a Szabadság tértől nem messze fekvő Vadász utcában épül meg. A földszintjén közösségi terek, a -1. szinten egy 25 méteres úszómedence, felette, a galérián egy babaúszásra alkalmas kis medence lesz. A –2. szinten öltözők, gépészet és wellness-szolgáltatások kapnak helyet.

Az első emeletre több, akár összenyitható termet terveztek, ahol jóga, táncoktatás, tornaóra is lehet. A második emeleten egy szabványméretű kosárlabdapálya létesül, megfelelő belmagassággal. A harmadik emeleten fitneszterem lesz, ahonnan egy csigalépcső segítségével a tetőteraszra lehet feljutni.


Közel húsz éves veszteséget pótol

Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester elmondta, korábban is volt a pesti belvárosban uszoda, ám a Molnár utcai létesítmény statikailag megroggyant 2000-ben, be kellett zárni, két évvel ezelőtt le is bontották az épületet. Az új létesítmény funkcióinak tervezésekor a belvárosiak véleményét is kikérték.

Mi épül?sportberuházásokBelváros-Lipótváros

Hírlevél

Hirdetés