2024.04.24, Szerda
M3-as metró: modern környezetben dolgozhatnak a diszpécserek
Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

M3-as metró: modern környezetben dolgozhatnak a diszpécserek

magyarepitok.hu

2023.02.28. 09:31 - Bíró Beáta

Megújultak a Szabó Ervin téri diszpécserház egyes terei: felújított helyiségekből irányítják, felügyelik a metróforgalmat.

Hirdetés

Már 2019 óta dolgozik a SWIETELSKY Vasúttechnika Kft. az érintett épület rekonstrukcióján, az M3-as metró felújításához kapcsolódóan. A központ nagy jelentőségű, hiszen itt látják el a teljes vonal irányítását, felügyeletét.

Több fontos egység mellett itt találhatók többek között az M2 és az M3 metróvonal központi diszpécser szolgálatai. Ezek: a Központi Forgalmi Menetirányító (KFM), a Központi Utasforgalmi Diszpécser (KUD), Energia Diszpécser (EDI) és a Műszaki Diszpécser (MÜDI).

A SWIETELSKY Vasúttechnika bővítette a diszpécserek helyiségeit, valamint modernizálta a gépészeti és elektromos berendezéseket. A munkálatokról korábban részletes cikket közöltünk.

Lapunkat Varju László magasépítési referens és Kerecsenyi Rudolf biztosítóberendezési és távközlési referens tájékoztatta a legfrissebb információkról. Elmondták: a diszpécserházban egyes rendszerek már működnek, másokat pedig még ezután adnak át. A munkák várható befejezése május eleje.

 

Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

 

22 monitoron figyelik meg a metróvonalat

A Központi Forgalmi Menetirányítónak (KFM) kulcsfontosságú szerepe van, hiszen innen vezérlik a vonatforgalmat. A helyiség felújítási munkái 95 százalékban már a tavaly nyári vágányzár ideje alatt elkészültek.

Alapterülete kétszeresére, 210 négyzetméteresre bővült: a korábbi, forgalomirányítási információkat vizuálisan megjelenítő panorámafal mellé egy új médiafalat építettek be. A diszpécserek így 22 monitoron tudják követni az M3-as metró vonalán és utastereiben zajló eseményeket.

 

 

Az ideiglenesen elhelyezett monitorok pozíciójának véglegesítése után megkezdődnek a médiafal befejező munkái: gipszkarton lezárás, festés. Ezt követően van lehetőség teljesen befejezni a helyiség éptőmesteri munkáit:

  • véglegesítik az álpadló és álmennyezeti elemek pozícióját,
  • elhelyezik a padló lábazati szegélyeit,
  • festés javításokat végeznek.

A KFM helyiségében már felújították az egyes alrendszereket a hozzájuk tartozó infrastruktúrával, valamint részlegesen az épületet is, ami magában foglalja a kőműves munkáktól kezdve az épületgépészetet, épület villamosságot, az egyedi bútorok gyártását és magát a gyengeáramú alrendszerek felújítását, cseréjét is. 

 

 

Kiépítették az irányítás végzéséhez szükséges távvezérlő kezelésrögzítőt és menetrendtervezőt, valamint a helyiség azbesztmentesítése is megtörtént. Közvetlen kapcsolatot alakítottak ki az öt kezelési körzettel, ahol szükség esetén helyi üzemmódban lehet a beavatkozni az irányításba.

A gépészeti és elektromos feladatokat is befejezték a KFM-ben, jelenleg a gyengeáramú munkák készülnek az újonnan épített médiafalhoz kapcsolódóan.

 

 

Az épületben oktatótermet is kialakítottak

A Központi Forgalmi Menetirányító helyiségen túl a következő diszpécser szolgálatok munkaterületei újultak meg:

  • Központi Utasforgalmi Diszpécser (KUD), itt fogják össze az állomási diszpécserek (ÁDI) kommunikációját, irányítását.
  • Műszaki Diszpécser (MÜDI), amely a műszaki eszközök, gépészet, tűzjelző rendszerek felügyeletét látja el, közvetlen kapcsolatban az állomási műszaki ügyeletessel és a KFM-mel.
  • Központi Energia Diszpécser (EDI): a vonal villamos energia ellátásának felelőse. Ennek megfelelően felügyeli és működteti a vonal villamos energia ellátó hálózatát. Az energia vezérléssel kapcsolatos infrastruktúra kialakítása is a SWIETELSKY Vasúttechnika feladata volt.

 

 

A diszpécserház IV. emeletén távközlési szerelvényszobát hoztak létre, a II. emeleten pedig egy új akkumulátor helyiséget választottak le az akkumulátor töltő helyiségből. Az I. emeleten oktatótermet alakítottak ki, az áramátalakító helyiség egy részének leválasztásával.

A pinceszinten a védett kapcsolótér, transzformátor kamra és szellőzőgépház teljes rekonstrukción esett át. A végleges hűtés kiépítése is megtörtént, a pince szellőzőgépházában új klímaszekrényeket, a tetőn pedig folyadékhűtőket helyeztek el.

Galéria

M3-as metróSwietelsky Vasúttechnika Kft.metrófelújításmetrófejlesztésBudapestBKV

Hírlevél

Hirdetés