2024.03.29, Péntek
Tízmilliárdos irodaházzal és új ipari parkkal erősít Debrecen
(lokal.hu)

Tízmilliárdos irodaházzal és új ipari parkkal erősít Debrecen

mti, magyarepitok.hu

2017.09.20. 09:53 - Hegedűs Gergely

A déli ipari park fejlesztésében autóbuszgyár is épülhet a megyeszékhelyen, ahol hulladékból keletkező gázt hasznosító erőművet adtak át.

Hirdetés

Elkészült az Alteo második debreceni erőműve. A létesítmény a helyi hulladéklerakó telepen keletkezett, metánban gazdag depóniagázból állít elő villamos energiát.

fotó: MTI

Ifj. Chikán Attila, az Alteo Nyrt. vezérigazgatója az avatáson elmondta, az 500 kilowatt névleges teljesítményű kiserőmű évente 15 ezer tonna szén-dioxiddal egyenértékű üvegházhatású gázt semlegesít azzal, hogy átalakítja villamos energiává. Az új erőmű a nyíregyházi és a másik debreceni erőmű mellett az Alteo csoport harmadik depóniagázt hasznosító egysége.    

A depóniagázas erőművek lényege, hogy a hulladéklerakókban keletkezett, energiatermelésre hasznosítható gázokat, főként a magas üvegházhatású metánt, összegyűjtik és elégetik, hogy ezzel hőt és villamos energiát állítsanak elő magas hatásfokon.

A magyar tulajdonban lévő Alteo Nyrt. üzleti tevékenysége kiterjed a megújuló és a földgáz energiahordozókon alapuló energiatermelésre, az energiakereskedelemre, valamint a vállalatok számára személyre szabott energetikai szolgáltatásokra, fejlesztésekre. A vállalat tavalyi árbevétele 13,9 milliárd forint volt, nettó eredménye pedig meghaladta a 800 millió forintot.


Évi 10 ezer tonnával csökkentik a káros kibocsátást

Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere az eseményen jelezte, az önkormányzati energetikai fejlesztésekkel évi 4 ezer tonna csökkenést értek el az üvegházhatású gázkibocsátásban, az Új Főnix terv keretében megvalósuló fejlesztések pedig további 6 ezer tonna csökkentést tesznek lehetővé 2023-ra.

Hozzátette, a most körvonalazódó déli ipari park leendő befektetői közül már többen jelezték megújulóenergia-igényüket.


A reptértől délre és északra is fejlesztenek

Egy másik debreceni sajtóeseményen kiderült, a leendő déli ipari park infrastruktúrájának kialakítására a jövő év végéig 8-10 milliárd forintot fordít a város. A repülőtértől délre lévő 200 hektáros önkormányzati területre termelő beruházásokat várnak, a repülőtértől északkeleti irányban elterülő 35-40 hektáros területen pedig innovációs parkot és egy új városi alközpontot alakítanak ki szállodákkal, éttermekkel, szolgáltatásokkal.

A reptértől délre egy-egy befektető legalább négy hektár területet vehet igénybe, de az önkormányzat azt szeretné, hogy nagyobb üzemek települjenek a parkba, legalább 10 hektáros területi igénnyel - részletezte Papp László polgármester. Hozzátette, első befektetőként egy autóbuszgyár építéséről folynak előrehaladott tárgyalások.

 

Reális célnak tartják a lakosság 25 százalékos növekedését

A polgármester közölte: a világ minden tájáról élénk az érdeklődés Debrecen iránt, ezért döntöttek úgy, hogy tízmilliárdos beruházással 2000-2500 dolgozó elhelyezésére alkalmas A-kategóriás irodaházat, szolgáltatási központot hoznak létre a reptértől északkeletre, ahol a repülőtérihez hasonló városközpontot alakítanak ki. A harmadik városi alközpont később az egykori helyi vágóhíd környékén lévő "rozsdaövezet" helyén alakulhat ki.

A polgármester reális célnak nevezte, hogy a város gazdaság- és oktatásfejlesztési programjának megvalósításával a jelenleg 200 ezer lakosú Debrecen 2050-re egy 2,5-3 milliós régió 250 ezer lélekszámú regionális központja legyen. A polgármester fontos erőforrásnak nevezte, hogy 80 ezer diák tanul a városban, vagyis "Debrecennek nem ide kell hoznia, hanem meg kell tartania a munkaerőt".

Mi épül?ipari parkDebreceniroda

Hírlevél

Hirdetés