2024.04.25, Csütörtök

Hirdetés

6,3 milliárd forintból folytatódik Eger történelmi örökségének megőrzése
MTI

6,3 milliárd forintból folytatódik Eger történelmi örökségének megőrzése

MTI

2017.12.27. 09:58 - Antal Zsófia

A megújulva átadott városfal után kilenc további turisztikai attrakciót fejlesztenek uniós és hazai forrásokból, köztük szerepel például a zászlódomb, a hajdani provizori palota és az északi bástyarendszer.

Hirdetés

Megújult a régi városfal egy szakasza Egerben, a vár állagmegóvó rekonstrukciójához kapcsolódóan - jelentette be Habis László polgármester pénteken. A Modern Városok Program, valamint a Nemzeti Kastély- és Várprogram keretében több mint 6 milliárd forintból megvalósuló beruházások fontos és leghamarabb elkészült eleme az Eger történelmi centrumát hajdan körülvevő városfal rekonstrukciója.

A Geoteam Kft. kivitelezésében nyár végén kezdődött munka során mintegy 57 millió forintból egy 16. és 17. században épült, városképi jelentőségű műemléki értéket sikerült megmenteni az utókornak. Habis László kiemelte: a még fellelhető falmaradvány egészét felújították. Komoly feladatot adott a kivitelezőknek az, hogy a mintegy 140 méter hosszú szakasz rossz állapotban volt: sok helyen erősen repedezett, a repedésekből a riolittufa kőzetanyag is mállott.

fotó: MTI

A folytatásban uniós és hazai forrásokból is tovább fejlesztik a turisztikai attrakciókat. A 1,5 milliárd forintos uniós forrásból megvalósul:

  • a főbejárat rekonstrukciója,
  • egy új fogadóépület kialakítása,
  • a Varkoch-kapubástya teljes újjáépítése, középkori állapotának helyreállítása,
  • a zászlódomb látogatóközponttá fejlesztése,
  • a Cipóosztó ház turisztikai attrakcióvá fejlesztése.

Ezekre a projektelemekre a város már jogerős építési engedélyekkel rendelkezik, a közbeszerzési eljárás kiírása januárban várható.

A hazai források felhasználásával megvalósuló fejlesztések tervezése is hamarosan elkezdődik, mintegy nettó 150 millió forintból. Ebben a körben 4,8 milliárd forint áll a város rendelkezésére, amelynek jelentős része már megérkezett az önkormányzat számlájára. Ez teszi lehetővé például:

  • a gótikus palota rekonstrukcióját és az elpusztult részek visszaépítését,
  • a hajdani provizori palota és dézsmapince felújítását,
  • a vár-székesegyház részbeni felújítását,
  • az északi bástyarendszert érintő munkálatok megvalósítását.
Mi épül?építőipari cégekturizmusEger

Hírlevél

Hirdetés