2024.03.19, Kedd
Ezzel az új rendszerrel válik átláthatóbbá a vasúti forgalom
Fotók: Dernovics Tamás / magyarepitok.hu

Ezzel az új rendszerrel válik átláthatóbbá a vasúti forgalom

magyarepitok.hu

2021.03.04. 11:43 - Kolinek Nóra

A központi forgalomirányító rendszer (KÖFI) segítségével az állomási jelző- és biztosítóberendezéseket egy központból működtetik a teljes vonalon, a rendszer pedig folyamatos és pontos visszajelzést ad a berendezések állapotáról, valamint a közlekedő vonatok helyzetéről.

Hirdetés

Kiépítették a központi forgalomirányító rendszert (KÖFI) a 40. számú vasútvonal Pusztaszabolcs-Dombóvár, valamint a 120. számú vasútvonal Rákos-Újszász-Szolnok szakaszán – jelentették be a csütörtöki sajtótájékoztatón.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) beruházásában megvalósult közlekedésbiztonság javító program kivitelezője a Pusztaszabolcs-Dombóvár vonalszakaszon a Sárvíz Konzorcium (R-Kord Építőipari Kft., Prolan Irányítástechnikai Zrt.), a Rákos-Újszász-Szolnok vonalszakaszon a Prolan Zrt.

 

 

Hazai fejlesztésű irányítástechnika működteti a rendszert

Biber Anett, a MÁV Zrt. szóvivője az eseményen elmondta, hogy a központi forgalomirányításban dolgozó munkavállalók 14 napos oktatásban részesültek. A vizsgák megszerzése után a megfelelő helyismeret és gyakorlat megszerzése érdekében 12 szolgálat során még felügyelet alatt dolgoztak az új KÖFI központokban, majd ezt követően már önálló végezték, végzik feladataikat.

Az újszászi vonal esetében 15, a pécsi vonal esetében 16 forgalomirányítót kellett betanítani a KÖFI üzemeltetéséhez. Rajtuk kívül még zavarelhárítók, műszerészek és mérnökök is gondoskodnak a távvezérlési rendszerek megfelelő működéséről.

Feldmann Márton, a kivitelező Prolan Zrt. üzletág-igazgatója kiemelte, hogy magyar középvállalkozásként a saját fejlesztésű és gyártású irányítástechnikai megoldásaikkal büszkén vettek részt a projektben.

A Pusztaszabolcs-Dombóvár és Rákos-Szolnok vasúti vonalszakaszokon létrejött rendszerek mintegy húszezer jelzést és vezérlést dolgoznak fel, a kezelőket 40 számítógép és 120 monitor szolgálja ki.

 

 

A szolgáltatás színvonalát is növeli a fejlesztés

Kiss Boglárka, a NIF Zrt. szóvivője hangsúlyozta, hogy a

központi forgalomirányítás kiépítésével a vasúti forgalom szervezése gyorsabbá, hatékonyabbá és biztonságosabbá vált, emellett a szolgáltatás színvonala is jelentősen javult, és az utasok számára is számos előnnyel jár a fejlesztés:

  • elérhetővé válnak a forgalmi előrejelzések és a valós idejű közlekedési információk,
  • hatékonyabban tartható a menetrend és pontosabban közlekednek a vonatok,
  • korszerűsítették az utastájékoztató rendszereket,
  • a vonatforgalmi adatok közvetlenül felhasználhatók az utastájékoztató (hang és vizuális) rendszerekben,
  • lehetőség van a vonatforgalmi adatok más közösségi közlekedési rendszerek felé történő továbbítására is,
  • új tűz- és vagyonvédelmi rendszer építettek ki,
  • a várótermek távvezérelhető nyitásával, zárásával az utasok biztonsága növekedett,
  • továbbá javultak a vasútvonalon dolgozók munkakörülményei.

 

 

Pusztaszabolcs és Dombóvár között 111 kilométer hosszan az összes, erre alkalmas biztosítóberendezéssel rendelkező állomás berendezései vezérelhetővé váltak. A forgalomirányítás központja Pécsett kapott helyet, innen irányítják ezt a vonalszakaszt – évente több mint 30 ezer vonat közlekedését felügyelve.

Az évente mintegy nyolcmillió utas által igénybe vett budapesti elővárosi szakaszon Rákos– Újszász–Szolnok közötti 92 kilométeres vonalszakaszon Rákoshegy, Maglód, Gyömrő, Mende, Sülysáp, Tápiószecső, Nagykáta, Tápiószele és Tápiógyörgye állomások távvezérlése épült ki. A forgalomirányítás központja Budapesten, a Kerepesi úton lévő Területi Forgalomirányító Központban van. Innen naponta mintegy 220, azaz évente 80 ezer személyszállító-, teher- és egyéb vonat közlekedését vezérlik.

 

 

Galéria

VasútfejlesztésNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)MÁVProlan Irányítástechnikai Zrt.központi forgalomirányításKÖFIR-Kord Kft.

Hírlevél

Hirdetés