2024.04.17, Szerda
Elrajtolt a Mercedes második kecskeméti gyárának az építése
Fotó: MTI

Elrajtolt a Mercedes második kecskeméti gyárának az építése

magyarepitok.hu, mti

2018.06.05. 14:09 - Hegedűs Gergely

Az egymilliárd eurós üzem új fejezetet nyit a Mercedes életében. Hagyományos személygépkocsik és alternatív meghajtású modellek készülnek majd benne a legkorszerűbb gyártótechnológiával.

Hirdetés

Kedden délután megtartották a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. második kecskeméti gyárának ünnepélyes alapkőletételét. Az 1 milliárd eurós beruházással felépülő gyárban évi 150 ezer autót gyárthatnak majd 2020-tól.


Rugalmas és gyors reagálás válik lehetővé

A német autógyártó új üzemében a Mercedes-Benz Cars legkorszerűbb gyártótechnológiáját hozza létre. Az „Ipar 4.0” elv mentén egy komplex gyár épül fel, amely a legújabb digitális technológiákat alkalmazza, és új, korszerű logisztikai koncepciót valósít meg.

A kecskeméti második gyár karosszéria-, felületkezelő - és összeszerelő üzemből, és egy ipari parkból áll majd.

Az ipar 4.0 követelményeinek megfelelően egy olyan gyár épül, amelynek termelési folyamatai egyszerűen változtathatóak, rugalmas termelési rendszert biztosítva. "Ezzel termelési kapacitásaink megnőnek, és mindemellett a piaci igényekre is rugalmasan és gyorsan tudunk reagálni” – mondta Markus Schäfer, a Mercedes-Benz Cars termelésért és ellátási láncért felelős igazgatótanácsi tagja az eseményen.

Hozzátette, a beruházással a Mercedes-Benz az első full-flex gyárát hozza létre Magyarországon. Elmondta, ezzel továbbfejlesztik a Factory 56 gyártási koncepcióját, és új fejezet kezdődik a Mercedes történetében.

Az új gyár első-és hátsókerék meghajtású személygépkocsik, valamint alternatív meghajtású modellek gyártására is alkalmas lesz.


Növekvő magyar részvétel

A 2500 új munkahelyet teremtő fejlesztéshez a magyar kormány 37,5 millió eurós vissza nem térítendő kormányzati támogatást adott. 

Szíjártó Péter külgazdasági és külügyi miniszter az alapkőletételen hangsúlyozta, a beruházás lehetőséget biztosít a magyar vállalkozások - köztük a magyar kis- és közepes vállalkozások - számára, hogy bekapcsolódjanak a világgazdasági folyamatokba.

A 2016-ban mért 30 százalék után 2017-ben már 50 százalékos magyar beszállítói arányt tudott felmutatni a Mercedes Kecskeméten

- mutatott rá a miniszter.   

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere elmondta, a második Mercedes gyár megépítése ismét kihívások elé állítja a várost, mivel újabb közlekedési fejlesztésekre, otthonokra, óvodákra, iskolákra van szükség ahhoz, hogy a város megtartó ereje és vonzereje fokozható legyen. Hozzátette, "ez alkalommal azonban a kihívást nem kísérik félelmek, hiszen van már kellő tapasztalatunk és magunk mögött tudhatjuk a kormány bizalmát".
 

 

Mi épül?Kecskemétautóipar

Hírlevél

Hirdetés