2024.05.03, Péntek

Hirdetés

Az építőipari pályázatok kifizetésének felgyorsítását kéri az ÉVOSZ

Az építőipari pályázatok kifizetésének felgyorsítását kéri az ÉVOSZ

mti

2018.07.05. 18:52 - Hegedűs Gergely

A szervezet azt szeretné elérni, hogy a cégek már idén a teljes 20 milliárd forintos keretre pályázhassanak. Már eddig 136 pályázat érkezett mintegy 13 milliárd forint értékben.

Hirdetés

Kibővített elnökségi ülést tartott az Építési Vállakozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) a szervezet székházában. Koji László, az ÉVOSZ elnöke az ülésen arról számolt be, hogy levélben fordult Varga Mihály pénzügyminiszterhez az építőipari cégek eszközbeszerzését támogató, 20 milliárd forint keretösszegű pályázat felgyorsítása miatt. Az ÉVOSZ és Varga Mihály által tavaly novemberben aláírt megállapodás értelmében a kormány három lépésben biztosítja a 20 milliárd forintot (2018-ban 8 milliárd forint, 2019 és 2020-ban pedig 6-6 milliárd forint) az építőipari cégek hatékonyságának növelésére.

Az ÉVOSZ az elnök elmondása szerint szeretné elérni, hogy a kormány már az idén tegye lehetővé, hogy a cégek a teljes 20 milliárd forintos keretre nyújthassanak be eszközbeszerzési pályázatokat. A kérést azzal támasztják alá, hogy már eddig 136 pályázat érkezett be mintegy 13 milliárd forint értékben.


4000 milliárdnyi kapacitás hiányzik az építőiparból

Az eseményen részt vett György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára, aki az ülés előtt sajtótájékoztatót tartott. A gazdaságstratégiáért és -szabályozásért felelős államtitkár rámutatott, a szektor problémáit minél előbb kezelni kell, mert 2017 és 2022 között több mint 20 ezer milliárd forintnyi infrastrukturális beruházás vár megvalósításra Magyarországon. „Ebből 15 ezer milliárd forint értékű fejlesztést a kormány kezdeményez” - tette hozzá. Elmondása szerint a szektor jelenlegi kapacitásait figyelembe véve a beruházások megvalósításához még körülbelül 4000 milliárd forint hiányzik.     

Az építőipar kapacitáshiányának kezelésére a szaktárca az innovatív megoldások alkalmazását szorgalmazza, ennek szellemében dolgozta ki javaslatait. Az ITM által az építőipar számára kidolgozott ajánlások akár 20-40 százalékkal is javíthatják az ágazatban működő kis- és közepes vállalkozások (kkv) termelékenységét, és megoldást jelenthetnek a kapacitáshiányra is.

Hírlevél

Hirdetés