2024.03.28, Csütörtök
Iparilag szennyezett részéből épít stratégiai központot Nagymányok
gluckauf.hu

Iparilag szennyezett részéből épít stratégiai központot Nagymányok

mti

2018.08.15. 09:08 - Hegedűs Gergely

Egy ipari és egy mezőgazdasági övezetet, továbbá egy mészkőbányát és egy kiaknázandó szénmezőt is kiszolgálna az új központ Tolna megyében.

Hirdetés

Csaknem félmilliárd forintos ráfordítással logisztikai központot alakítanak ki az egykori brikettgyári kiszolgáló területen, és bővítik az ipari park infrastruktúráját a Tolna megyei Nagymányokon.

Karl Béla független polgármester az MTI-nek elmondta: az 1965-ig MÁV-állomásként, majd a helyi brikettgyár részeként használt, 7,6 hektáros terület barnamezős beruházásban éled újjá.


Egy kilométernyi elkerülő út is épül

A városközponthoz közel fekvő terület egy kisebb, iparilag szennyezett részét rehabilitálják, más részeken parkosítanak.

A munkák során felújítják a vasúti pályát és a közműveket, raktárakat építenek, valamint átrakó berendezéseket helyeznek el, létesítenek logisztikai és vámirodát is. A mintegy 40 hektárnyi ipari területen 2019-re bővítik a vízvezeték- és csatornahálózatot, illetve egy kilométernyi, elkerülőként is használható utat építenek.


Célkeresztben a Máza-váraljai szénmező

A megújítandó logisztikai központ kiszolgálja majd a közeli ipari övezet cégeit, ahol jelenleg 450-en dolgoznak; akárcsak a nagymányoki mészkőbányát. Továbbá fontos vasút-közút csomópont lehet a mezőgazdasági termények szállításához.

A polgármester jelezte, távolabbi terv a térségben a Máza-váraljai szénmező kiaknázása, ahonnan a 240 millió tonnára becsült feketekőszén-vagyont nagymányoki kapuval termelnék ki. A létesítmény az innen nyert szén elszállítását is szolgálhatja majd.

A tervek szerint a 2020-ra befejeződő fejlesztésekhez a nagymányoki önkormányzat 410, illetve 80 millió forint támogatást nyert el a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program forrásaiból. 

Karl Béla szavai szerint azt szeretnék, hogy az ipari fejlesztéseknek köszönhetően a 2300 lakosú város lélekszáma a következő tíz évben 1000-1200-zal nőjön.

 

Mi épül?útépítéslogisztikai központbarnamezős beruházásokNagymányok

Hírlevél

Hirdetés