2024.04.16, Kedd
Méltó emlékhelyként újul meg II. Rákóczi Ferenc szülőháza
indafoto.hu

Méltó emlékhelyként újul meg II. Rákóczi Ferenc szülőháza

MTI

2018.09.27. 11:00 - Veres Ida

A két ütemben megújuló borsi kastély magyar és szlovák összefogás eredményeként szépül meg.

Hirdetés

Magyar és szlovák összefogással újul meg II. Rákóczi Ferenc borsi szülőháza. A 20. században teljesen tönkrement szlovákiai kastélyt az 1940-es években rekonstruálták, azonban az ezredfordulóra a teljes pusztulás veszélye fenyegette. A most induló beruházás során két ütemben rekonstruálja az épületet a sárospataki Épszer Zrt., összesen 1,6 milliárd forintból. A projektindító ünnepségen megtörtént az időkapszula elhelyezése is – derült ki az MTI híréből.

Az első ütem részeként nyáron már megkezdték a tető lebontását és a restaurátori munkálatokat, jövő év februárjáig pedig megtörténik az épület teljes szerkezeti helyreállítás. Továbbá sor kerül a tető, a födém és a nyílászárók cseréjére, kő- és falkép restaurátori munkákat végeznek és előkészítik a gépészeti munkálatokat. A második ütem befejezését 2020-ra tervezik.
 

Az emlékhelynek fontos üzenete van

Földváry Gábor örökségvédelmi ügyekért felelős miniszter az ünnepségen elmondta: egy épület felújítását általában annak kora indokolja, de a borsi kastély esetében sokkal többről van szó.

Mint fogalmazott, ezen a helyen érezhetjük azt a felelősségtudatot, áldozatvállalást, a tanultságból és világlátottságból eredő széles látókört, amelyet a Rákóczi család képviselt, s amelynek átérzésére a mai kor emberének is mindig szüksége van.

Az épület alkalmas lesz arra, hogy olyan emlékhellyé váljon, ahol fel lehet töltődni a saját múltunkkal és meg tudjuk idézni történelmi példaképeinket. 

Az ügyért alapítvány is létrejött

A beruházás lefolytatására, valamint a felújított épület üzemeltetésére a Teleki Alapítvány és a borsi önkormányzat közösen létrehozta a II. Rákóczi Ferenc Nonprofit Szervezetet. Azt szeretnék, ha ez a későbbiekben önfenntartóvá válna.

műemlékfelújításMi épül?építőipari cégekkülföldkastélyfelújításÉpszer Zrt.

Hírlevél

Hirdetés