2024.06.19, Szerda
Csúcstechnológiás rendezvényközpontot kap barokk épületében Kaposvár
Wikipedia

Csúcstechnológiás rendezvényközpontot kap barokk épületében Kaposvár

magyarepitok.hu

2018.12.17. 10:00 - Szabó Ákos

Az Esterházy család Csokonai műve nyomán ismert uradalmi házában holografikus technológiával felszerelt színháztér és előadók is épülnek.

Hirdetés

Elrajtolhat Kaposváron a belvárosi Dorottya-ház nagyszabású fejlesztése – derül ki a közbeszerzési adatokból. Egy nettó 903 millió forintos beruházásban a 17. században barokk stílusban felépített Dorottya-házat a Lecpes Kft. és a Szemeco Kft. konzorciuma újítja fel és alakítja át az uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Program finanszírozásával.

 

Holografikus színházterem épül

A beruházás során az összesen 1665 négyzetméteres, korábban hotelként is működött egykori uradalmi ház teljes külső és belső műemléki igényű felújítást kap. Megújulnak a fal- és padlóburkolatok és kicserélik a nyílászárókat is. A központ földszintjén fogadótermet, múzeumi boltot és utcai terasszal kialakított kávézót is átadnak majd. Emellett irodákat és vizesblokkokat is kialakítanak.

Az első emeleten egy 209 négyzetméteres holografikus technológiával felszerelt színháztér, valamint egy 205 négyzetméteres modern előadótér készül el, illetve kiszolgálóhelyiségeket is kiépítenek. A legfelső szinten egy teljes tetőszerkezet csere után tetőteraszt és játszóházat adnak át. A teljes épületgépészet modernizálása mellett egy akadálymentesített felvonóval is bővül az új rendezvényközpont.

A projekt során emellett még többek között játszóteret alakítanak ki a Dorottya-ház udvarán és egy új, 446 négyzetméteres parkolót is kialakítanak.

 

Nagymultú műemléket újítanak fel

Az 1700-as években épült Dorottya-ház nevét Csokonai Vitéz Mihály azonos című vígeposzáról kapja, melynek cselekményét egy itt lezajlott bál alapján írta meg a költő. Az Esterházy grófok somogyi birtokai központjaként szolgáló nemesi udvarház emeletét a 19. században építették fel, mai formáját pedig a múlt században történt átalakításokkal kapta meg.

műemlékfelújításMi épül?KaposvárLecpes Kft.Szemeco Kft.

Hírlevél

Hirdetés