2024.06.17, Hétfő
Kilátót nyer a Városliget az Innováció Házában
ligetbudapest.hu

Kilátót nyer a Városliget az Innováció Házában

mti, magyarepitok.hu

2018.12.27. 11:50 - Hegedűs Gergely

Hamarosan rajtol az újabb parkfejlesztés a Liget Budapest projektben; különleges játszótér, futókör és új sportpályák jönnek létre.

Hirdetés

Jövőre több beruházás is elkészül a Városligetben és elkezdődik egyebek mellett az Új Nemzeti Galéria építése is. A Liget Budapest projekt állásáról Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója számolt be az MTI-nek.

A vezető összegzéséből kiderült,

Budapest és a Városliget aranykora köszön vissza

A részletekről szólva kifejtette: a Strabag által felépített OMRRK-ban végre minden körülmény adott lesz ahhoz, hogy a műtárgyak kezelését, tárolását, állagmegőrzését a lehető legjobb körülmények között, a lehető legkorszerűbb eszközökkel tegyék meg.

Szintén megnyitja kapuit a komáromi Csillagerőd, mely az Épkar Zrt., a West Hungária Bau Kft. és a Fertődi Építő Zrt. kivitelezésében újul meg. „Itt a felújítás mellett izgalmas kiállítótereket is létrehoztunk, ezekben a Szépművészeti Múzeum impozáns gipsz-szoborgyűjteménye lesz látható.”

Az év első felében befejeződik az Olof Palme Ház rekonstrukciója is az Épkar Zrt.-nek köszönhetően. „Az épület 2019 nyarán a Millennium Házaként nyit majd, itt először egy időszaki majd egy állandó kiállítás idézi meg Budapest és a Városliget első aranykorát" - fogalmazott Gyorgyevics Benedek.


Rajtol az Új Nemzeti Galéria kivitelezői közbeszerzése

A vezérigazgató arra is kitért, hogy 2019-ben megindulhatnak az Új Nemzeti Galéria munkálatai is. "Óriási élmény a világ egyik legjobb építészirodája, a SANAA csapatával együtt dolgozni a galéria tervein" - jegyezte meg a vezérigazgató. Hozzátette: az épület jogerős építési engedéllyel rendelkezik, hamarosan kiírják a kivitelezési közbeszerzést, így a tervek szerint a jövő év elején elindulhatnak a munkálatok.   

Gyorgyevics Benedek beszámolt arról, hogy jövőre indulhat a Liget Projekt egyik izgalmas eleme, a Magyar Innováció Háza.

Az épület modern megfogalmazásban, de Pfaff Ferenc 1896-os eredeti tervei alapján épül újjá ikonikus kupolájával együtt, amely kilátóként működik majd.

A vezető hozzátette, a jövő év elején elkezdődik a parkfejlesztés második üteme is a Hermina út-Ajtósi Dürer sor-Dózsa György út által határolt terület délkeleti harmadán. "Igazi családbarát újdonságokkal készülünk itt. Felépítjük a főváros egyik legnagyobb, de egész biztosan legjobb játszóterét integrált és korosztályokra lebontott különleges játszóelemekkel. Az aktív pihenést kedvelők számára pedig létrehozunk egy két kilométeres, teljes hosszán kivilágított futókört, mely mellett új sportpályák is helyet kapnak" - mondta a vezérigazgató. Hozzátette, a terület teljes növényzete is megújul és egy hatalmas rózsakertet is létesítenek a Millennium Háza bejáratához.
 

Több mint százezren használták már a kutyás parkot

Az elmúlt év eredményeiről Gyorgyevics Benedek kiemelte: 2018 volt az első év, amikor a Városligetbe látogatók a már elkészült projektelemeket birtokba is vehették. 

"Az Állatkerti körúton átadott Pavilonkert, a Vakok Kertje, az Ifjúsági Sportpályák vagy a Kutyás Élménypark mind nagyon népszerűek, utóbbi látogatottsága már átlépte a 100 ezer főt.” Ugyanakkor megnyílt a Magyar Építő Zrt. generálkivitelezése által a története legnagyobb megújulásán átesett Szépművészeti Múzeum is.

Gyorgyevics Benedek kiemelte,

a Szépművészeti Múzeumot október végi újranyitása óta több mint 70 ezren látogatták meg.   

Beszámolt arról, hogy pozitív visszajelzéseket kapnak mind a kutyás szervezetektől, a tanároktól vagy a látássérülteket képviselő szervezetektől. "Az eddig elvégzett parkrehabilitációnak köszönhetően több ezer négyzetméterrel növeltük a Liget zöldfelületét. Létrehoztuk a főváros legkomplexebb kutyás élményparkját, futókörrel körbevett sportpályákat a környékbeli iskolák igényei szerint.” Hozzátette, újjávarázsolták a Szépművészeti Múzeum környezetét is, és megújították Magyarország első, speciálisan a vakok pihenését szolgáló parkrészletét.


A tervezett ütem szerint halad a Néprajzi Múzeum

Arról is beszélt, hogy előrehaladott a kivitelezés az Ötvenhatosok terén, ahol a Néprajzi Múzeum épülete, valamint a parkolási gondok megoldására egy nyolcszáz autó befogadására alkalmas mélygarázs is épül. Ugyanitt a világhírű japán tervező, Fudzsimoto Szu tervei alapján a Magyar Zene Háza beruházás is elkezdődött a Magyar Építő Zrt. munkájával. A fővárosi Állat- és Növénykert nagyszabású bővítése szintén jó ütemben halad előre.   

Arra a kérdésre is választ adott, hogy mennyiben befolyásolja a Néprajzi Múzeum építését az építési engedély hatályon kívül helyezése. Úgy fogalmazott: az elsőfokú építéshatósági eljárás megismétlése nem okoz érdemi időveszteséget, mert mindez épp akkor történt, amikor amúgy is leálltak a munkálatok, hiszen befejeződött a mélyépítési szakasz és előkészület alatt áll a magasépítés. „Így az építkezés az előre meghatározott ütemben folytatódik 2019 januárjában” - hangsúlyozta.   
 

A nemzetközi díjak Budapestre irányítják a figyelmet

Arról, hogy a Néprajzi Múzeum nemrég International Property Awards elismerést nyert, kifejtette: "óriási büszkeség számunkra a Néprajzi Múzeum rangos elismerése, hiszen nemcsak a világ legjobb középülete lett, hanem egyben World's Best Architecture különdíjat is elnyerte." 

Nem először részesülnek nemzetközi díjban: 2017-ben a MIPIM kiállításon a Liget Budapest Projekt lett Európa legjobb kulturális beruházása. "Ez a hazai építész társadalomnak is nagy siker, hiszen a Néprajzi Múzeum új épületének megtervezésére kiírt nemzetközi tervpályázatot egy magyar tervezőiroda, a Ferencz Marcel vezette Napur Architect nyerte el" - mutatott rá a vezető.    

"Az International Property Awards által megszavazott rangos nemzetközi elismerésből Budapest is profitál, hiszen a nemzetközi figyelmet ráirányítja a Városligetben megvalósuló épületekre, mindez pedig hatással lesz a turizmusra, befektetésekre is" - vélekedett Gyorgyevics Benedek.

WEST HUNGÁRIA BAU Kft.Magyar Építő Zrt.StrabagFertődi Építő és Szolgáltató Zrt.Épkar Zrt.Mi épül?Liget Budapest ProjektVárosligetKomárom

Hírlevél

Hirdetés