2021.03.01, Hétfő
Jól halad a Csillagerőd fejlesztésével az Épkar, a Westbau és a Fertődi
Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu - korábbi felvételek

Jól halad a Csillagerőd fejlesztésével az Épkar, a Westbau és a Fertődi

mti, magyarepitok.hu

2018.04.04. 14:01 - Hegedűs Gergely

Az egykor 200 ezer katonát is befogadó erődrendszer építményének új központja elérte a legmagasabb pontját.

Hirdetés

Megtartották a komáromi Csillagerőd udvarán emelt új kiállítócsarnok bokrétaünnepségét. Az erőd tavaly áprilisban megkezdett fejlesztését az Épkar Zrt., a Fertődi Építő Zrt. és a West Hungária BAU Kft. kivitelezi, megvalósítva a 19. századi épület felújítását, bővítését és környezetének rendezését.


Több mint félévet kell várni a megfelelő páratartalomra

Az új kiállítócsarnokban hétezer négyzetméteres kulturális központ jön létre, ahol a Szépművészeti Múzeum gipsz szobormásolatainak gyűjteményét mutatják be, melyeket eddig az évtizedeken át leromlott állapotban sínylődő Román csarnokban tároltak. A szerdai eseményen kiderült, a Liget Budapest Projekt keretében indított hatmilliárdos beruházás még idén befejeződik, a létesítmény jövő nyártól fogadhatja az első látogatókat. Ennek oka, hogy meg kell várni, míg a felújított terekben olyan hőmérséklet és páratartalom alakul ki, mely nem károsítja a gipszmásolatokat.

látványterv: MTI

Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa elmondta, a kiállítás lehetővé teszi a szobrászat történetének áttekintését az antikvitástól a reneszánszig.

Az eredetileg sokszor sötét terekben vagy nagy magasságban beépített műalkotások után készült gipszmásolatokat itt közelről, akár körüljárhatóan és szemmagasságból lesz mód tanulmányozni.

A másolatok jelentőségét az adja, hogy olyan tárgyak hű képét őrizték meg, amelyek közben elpusztultak, vagy erősen megváltozott az állapotuk. Az új, kibővített komplexumban vetítő- és előadóterem, múzeumpedagógiai foglalkoztató, múzeumshop és kávézó is helyet kap.


A bécsi katonai archívum adta a segítséget

A komáromi Csillagerőd felújításában a kivitelező konzorcium a kulturális központ mellett a belső erőd (2781 négyzetméter) és a külső erőd (1231 négyzetméter), a műemléképületek, valamint a várárok és a partművek hiteles műemléki rekonstrukcióját és bővítését is végrehajtja, emellett parkolókat épít.

Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu - korábbi felvételek

A kutatások során a bécsi katonai archívumban megtalálták az épület tervrajzait, ennek köszönhetően eredeti állapotában állítják vissza az erődöt, ahol ez megoldható.

Az egykori laktanyaépületben korhű állapotban rendezik be a tiszti és a legénységi helyiségeket, valamint az ágyú- és lőállásokat is visszaállítják történelmi állapotukba. Az udvaron helyet kap egy modern játszótér és egy szabadtéri színpad.

A Csillagerőd a komáromi erődrendszer egyik tagja, az erődrendszer az Osztrák-Magyar Monarchia egyik legnagyobb katonai beruházása volt, 200 ezer fős sereget is képes volt befogadni.

Galéria

WEST HUNGÁRIA BAU Kft.műemlékfelújításFertődi Építő és Szolgáltató Zrt.Épkar Zrt.Iparági hírekLiget Budapest ProjektKomárom

Hírlevél

Hirdetés

Hirdetés