2024.02.26, Hétfő
Jól halad a Csillagerőd fejlesztésével az Épkar, a Westbau és a Fertődi
Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu - korábbi felvételek

Jól halad a Csillagerőd fejlesztésével az Épkar, a Westbau és a Fertődi

mti, magyarepitok.hu

2018.04.04. 14:01 - Hegedűs Gergely

Az egykor 200 ezer katonát is befogadó erődrendszer építményének új központja elérte a legmagasabb pontját.

Hirdetés

Megtartották a komáromi Csillagerőd udvarán emelt új kiállítócsarnok bokrétaünnepségét. Az erőd tavaly áprilisban megkezdett fejlesztését az Épkar Zrt., a Fertődi Építő Zrt. és a West Hungária BAU Kft. kivitelezi, megvalósítva a 19. századi épület felújítását, bővítését és környezetének rendezését.


Több mint félévet kell várni a megfelelő páratartalomra

Az új kiállítócsarnokban hétezer négyzetméteres kulturális központ jön létre, ahol a Szépművészeti Múzeum gipsz szobormásolatainak gyűjteményét mutatják be, melyeket eddig az évtizedeken át leromlott állapotban sínylődő Román csarnokban tároltak. A szerdai eseményen kiderült, a Liget Budapest Projekt keretében indított hatmilliárdos beruházás még idén befejeződik, a létesítmény jövő nyártól fogadhatja az első látogatókat. Ennek oka, hogy meg kell várni, míg a felújított terekben olyan hőmérséklet és páratartalom alakul ki, mely nem károsítja a gipszmásolatokat.

látványterv: MTI

Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa elmondta, a kiállítás lehetővé teszi a szobrászat történetének áttekintését az antikvitástól a reneszánszig.

Az eredetileg sokszor sötét terekben vagy nagy magasságban beépített műalkotások után készült gipszmásolatokat itt közelről, akár körüljárhatóan és szemmagasságból lesz mód tanulmányozni.

A másolatok jelentőségét az adja, hogy olyan tárgyak hű képét őrizték meg, amelyek közben elpusztultak, vagy erősen megváltozott az állapotuk. Az új, kibővített komplexumban vetítő- és előadóterem, múzeumpedagógiai foglalkoztató, múzeumshop és kávézó is helyet kap.


A bécsi katonai archívum adta a segítséget

A komáromi Csillagerőd felújításában a kivitelező konzorcium a kulturális központ mellett a belső erőd (2781 négyzetméter) és a külső erőd (1231 négyzetméter), a műemléképületek, valamint a várárok és a partművek hiteles műemléki rekonstrukcióját és bővítését is végrehajtja, emellett parkolókat épít.

Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu - korábbi felvételek

A kutatások során a bécsi katonai archívumban megtalálták az épület tervrajzait, ennek köszönhetően eredeti állapotában állítják vissza az erődöt, ahol ez megoldható.

Az egykori laktanyaépületben korhű állapotban rendezik be a tiszti és a legénységi helyiségeket, valamint az ágyú- és lőállásokat is visszaállítják történelmi állapotukba. Az udvaron helyet kap egy modern játszótér és egy szabadtéri színpad.

A Csillagerőd a komáromi erődrendszer egyik tagja, az erődrendszer az Osztrák-Magyar Monarchia egyik legnagyobb katonai beruházása volt, 200 ezer fős sereget is képes volt befogadni.

Galéria

WEST HUNGÁRIA BAU Kft.műemlékfelújításFertődi Építő és Szolgáltató Zrt.Épkar Zrt.Iparági hírekLiget Budapest ProjektKomárom

Hírlevél

Hirdetés