2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Fotósok kedvelt célpontját újítják fel Jász-Nagykun-Szolnok megyében
MTI

Fotósok kedvelt célpontját újítják fel Jász-Nagykun-Szolnok megyében

MTI

2019.01.27. 08:00 - Antal Zsófia

Uniós támogatásból állítanak helyre egy 170 éves szélmalmot, a környezetében pedig további attrakciókat is kialakítanak.

Hirdetés

Megújul a Szolnoktól délkeletre található Kengyel 1850 körül épült szélmalma. A rekonstrukció a Terület-és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán nyert 110 millió forintból valósul meg - közölte Nagy Szilárd, a település polgármestere.

Az épület megérett a felújításra: öt éve a malom lapátjai károsodtak, tavaly pedig egy ideig nem volt látogatható, mert az épület fő tartógerendája eltört. A statikai vizsgálat eredményeként megállapították, hogy a többi gerenda biztonságosan tartja az épületet, így megnyitották a látogatók előtt, de a rekonstrukció továbbra is szükséges.

A támogatási szerződést már megkötötték, február közepén írják ki a közbeszerzési eljárást. A kivitelezés így várhatóan tavasszal kezdődik, a befejezés időpontja a károsodás mértékétől függ.

fotó: MTI

A Bagimajor városrészben egy dombra épült szélmalom tizenöt méter magas téglaépület, amelyet az 1960-as években felújítottak és alkotóházként használtak. A malom belseje négy szintre tagolódik, a kúpalakú tető zsindelyfedeles. A turisztikai nevezetességnek számító szélmalom mellett található egy 300 hektáros halastó, valamint az esztergomi bazilika kicsinyített másaként emlegetett kiskápolna.

 

Bagimajorban más fejlesztések is megvalósulnak az uniós támogatásból

Az elnyert összegből a szélmalom mellé tanösvényt és parkolót is létesítenek, valamint kialakítanak egy fotólabort a malom mellett található, korábban iskolaként működő kúria jobb szárnyában, hiszen a környék vonzza a fotósokat. A romossá vált egykori mázsaházat lebontják.

Mi épül?Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP)turizmusKengyel

Hírlevél

Hirdetés