2024.03.19, Kedd
Újabb részletek derültek ki a Budai Várnegyed felújításáról
A Szent István-terem eredeti állapotában

Újabb részletek derültek ki a Budai Várnegyed felújításáról

magyarepitok.hu

2019.02.19. 11:42 - Gyöngyösi Klaudia

Több korábban lerombolt épületet is újjáépítenek a Hauszmann Alajos program keretében.

Hirdetés

Kedden délelőtt Budapesten Fodor Gergely sajtóbeszélgetésen ismertette a budai várban zajló Nemzeti Hauszmann Program jelenlegi állását és céljait. A Várnegyedben megvalósuló beruházások miniszteri biztosa négy nagy területet jelölt meg a programon belül.


Turisztikai központ is épül a programban

Az első blokkba a sétányok, utak, lépcsők, valamint a kertek rendbe tétele és kialakítása került.

A második egységben felújításokra számíthatunk: ezek keretében már átadásra került a Karmelita kolostor épülete. Idén nyárra elkészül a Lovarda és a főőrségi épület, amit a West Hungária Bau Kft. és a Laki Épületszobrász Zrt. kivitelez. 2021-ig pedig befejeződik a két épület körüli terület teljes rehabilitációja is. Ide 30 főt befogadni képes óriásliftet építenek a vár akadálymentes megközelíthetősége érdekében.

Harmadrészt történelmi okokból lerombolt épületeket terveznek újra és építenek vissza. Többek közt újjászületik

  • a József főherceg 1968-ban felrobbantott palotája, továbbá a kertje és lovardája;
  • az egykori honvéd főparancsnoksági épület, melynek földszintjén turisztikai központ épül, az első és második emeleten pedig kiállításokat tekinthetünk meg;
  • végül pedig a volt külügyi épület, ami modern irodaépületként funkcionál majd.

A negyedik egységet a várdomb déli végén levő terület geológiai felmérése és földalatti munkái teszik ki, amik egy hosszútávú terv részét képezik.


Egy óránál is kevesebbet töltünk a várban

Külön feladatot képez egy úgynevezett próbaprojekt. Ennek célja a százéves Szent István-terem restaurálása, ami régen összekötötte a Széchenyi könyvtárat és a Budapesti Történeti Múzeumot. Jelenleg még folyik azon restaurátorok keresése, akik képesek lesznek helyreállítani az eredeti állapotot.

Fodor Gergely kitért a program okaira is: "Célunk, hogy a vár újra legyen a magyar emberek mindennapjainak része." Hozzátette, hogy a felmérések alapján átlagosan 47 percet töltenek az emberek a várnegyedben. A biztos szerint ez arra utal, hogy történelmi múltunkat félretéve csak kilátóként használjuk a területet. Az újítások a remények szerint megváltoztatják ezt a hozzáállást és a város központi részévé válik a Budai Vár.

WEST HUNGÁRIA BAU Kft.Laki Épületszobrász Zrt.műemlékfelújításMi épül?Budai várvárfelújítás

Hírlevél

Hirdetés