2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Elkezdődött az ország egyik legfontosabb vízügyi létesítményének felújítása
Fotók: Spielmann Zoltán / magyarepitok.hu

Elkezdődött az ország egyik legfontosabb vízügyi létesítményének felújítása

magyarepitok.hu

2019.07.24. 16:51 - Gyöngyösi Klaudia

A nettó 3,5 milliárd forintos rekonstrukciót a Kötiviép'B végzi el. A beruházásban a Tiszalöki-dúzzasztó azért is különösen fontos, mert innen kap vizet aNyugati- és a Keleti- főcsatorna is: az utóbbi fejlesztését szintén a Kötiviép végzi el az Aqua-Generál alvállalkozásával.

Hirdetés

Elkezdődött a Kötiviép 3,5 milliárdos beruházása Tiszalökön, mely biztosítja az Alföld főcsatornáinak vízellátását. A területen két fő létesítmény áll: egyik a vízerőmű, ahol az elektromosáram termelése folyik, a másik pedig a duzzasztómű és a hajózsilip, ahol a duzzasztás történik.

A tervezési munkálatok februárban kezdődtek, az előkészítő munkálatok, a meglévő ideiglenes elzáróelemek, az úszódaruk felújítása pedig tavasszal kezdődött. Az egyesszámú duzzasztó felújításának július elsején kezdtek neki a szakemberek. Az iszapkotrások 2019 őszétől indulnak el.

 

A Nyugati és a Keleti főcsatorna is innen kap friss vizet

A fejlesztés célja a vízlépcső, mint kiemelt jelentőségű nagyműtárgy rekonstrukciója, amelynek révén a vízkészletekkel való gazdálkodás feltételei javulnak.

Az 1950-es években felépített tiszalöki létesítmény az energiatermelés mellett duzzasztóműként is működik. A duzzasztómű építését az indokolta, hogy a Tisza szabályozása után a víz jóval gyorsabb lefolyása miatt időnként aszályok sújtották a mezőgazdaságot. A létesítmény másik kiemelt feladata biztosítani az Alföldet öntöző és ivóvízzel ellátó Nyugati és a Keleti főcsatorna friss vízellátását. Utóbbi adja Debrecen ivóvízkészletének jelentős részét.

A Keleti-főcsatornán egy másik projekt keretében szintén dolgozik a Kötiviép. A kieemelt fontosságú, jelentős ideje zajló beruházáson a cég szintén fővállalkozóként vesz részt, illetve itt az Aqua-Generál Kft. is lényegi alvállalkozói feladatokat lát el: a vállalat végzi el a csatorna hajdúszoboszlói bukójának az átépítését. A teljes Keleti-főcsatorna-projektnek része még többek között a beeresztőzsiilip rekonstrukciója, a balamazújvárosi bukó fejlesztése és a bakonyszegi vízleadó műtárgy átépítése is.

 

A Keleti-főcsatorna az ország hatodik legnagyobb folyója is egyben (Wikimedia)

 

500 bár nyomással tisztítják majd a pilléreket Tiszalökön

A tiszalöki rekonstrukciós munkák ezzel szemben tavasszal startoltak el és összesen 4 fő elemből állnak:

  • a gépészeti felújítások
  • a villamosfelújítások,
  • a műtárgyfelújítások,
  • illetve a kotrási munkák.

A gépészeti munkáknál az elzárószerkezeteket és azok mozgatóberendezéseit restaurálják, mind a duzzasztótáblánál, mind pedig a hajózsilipnél. A duzzasztótáblákon anyagfolytonossági és tartószerkezeti vizsgálatot végeznek majd, ha ezek elkészültek kezdődet a teljes korrózióvédelem és a festés. A hajózsilipnél a gépészeti elemek, a támkapuk, a hajtóművek és a villanymotorok, illetve a töltő-ürítő csatornák javítása fog megtörténni.

A képre kattintva galéria nyílik!

 

A műtárgyak renoválásánál elsősorban a meglévő betonfelületek újítása fog zajlani, aminek nagy része a pilléreken található zsalukövek korszerűsítése. Egy 500 báros felülettisztítás után a lepattogzott betonfelületek javítása majd mind a négy pillér új festést kap. Ezen kívül a pillérek tetején találhatóak a pillérgépházak, ahol a gépészeti berendezések helyezkednek el, ennek a tetőszigetelése lesz teljesen lecserélve a nyílászárókkal együtt. A munkálatokhoz tartozik továbbá a lépcsőházak újjáépítése, a hajózsilip mólóinak javítása, illetve a hajózsilip alvizi vezetőműnek felújításra, melynek felét teljesen elbontják.

 

Az eddig forráshiány miatt elmaradt iszapkotrás is megvalósul

A negyedik fontos projektelem az erőmű előtti iszapkotrás 100 méter hosszan és 50 méter szélesen, valamint a hajózsilip a felvizi és alvizi várakozójának iszaptalanítása.

A munkálatok 2021 november végére fejeződnek be. Kikötés viszont hogy egy évben egyszerre csak egy nyílásközt lehet csinálni. Ezért is 3 év, mivel 3 nyílásköz van és évente csak egyet zárhatnak le.

Az ideglenes eszközök, mint például az úszódaruk, hajók, csörlők modernizálása már lezárult. Az elsőszámú duzzasztótábla takarítása és a vizsgálata is megtörtént. A következő fázis a nagynyomású letakarítás, aztán pedig indulnak a gépészeti felújítások.

Galéria

Mi épül?Kötiviép'B Kft.Aqua-General Kft.TiszalökárvízvédelemvízügyHajdúszoboszló

Hírlevél

Hirdetés