2024.03.19, Kedd
Modern új iskolával oldotta meg a tanteremhiányt Kiskunfélegyháza
illusztráció - fotó: MTI

Modern új iskolával oldotta meg a tanteremhiányt Kiskunfélegyháza

mti, magyarepitok.hu

2019.09.17. 11:07 - Hegedűs Gergely

A háromszintes műemléképület többek közt napelemekkel, sportpályával és tornateremmel született újjá.

Hirdetés

Új iskola jött létre egy korábbi polgári lakóházból mintegy hétszázmillió forintból Kiskunfélegyházán a Móra Ferenc Katolikus Általános Iskola alsó tagozatos diákjai részére. A projektet a helyi Előregyártó-Szerelő és Építőipari Fővállalkozó Kft. kivitelezte.

Az iskola a Miasszonyunkról Nevezett Kalocsai Iskolanővérek fenntartásában működő Constantinum Intézmény része. A részletekről az intézmény vezetője, Mindák József tájékoztatta  az MTI-t.


Külön épületet nyertek az alsósok

A beruházást az indokolta, hogy a Constantinum Intézmény létszáma folymatosan emelkedik, az óvodáskorúaktól a középiskolásokig csaknem 760 gyermek jár ide.

Az előző tanévben tanteremhiánnyal küzdöttek, amit átmenetileg megoldottak, de hosszú távon nem volt tartható a helyzet.   

"Továbbá a gyermekek korosztályi összetétele szempontjából is szerencsésebbnek tartották, ha az alsó tagozatosok külön épületben tanulhatnak és saját udvaron játszhatnak" - tette hozzá MIndák József.


A legmodernebb hűtési és fűtési rendszer épült ki

Az új iskola az intézménynek az uszodát is magába foglaló sportcentrumával szemben épült fel, nagyjából egy év alatt. A háromszintes épületben

  • a tantermeken, foglalkoztató csoportszobákon, tanári szobán kívül
  • tornatermet és étkezőt,
  • a több mint hétszáz négyzetméteres udvaron pedig modern, gumiborítású sportpályát
  • és árnyékoló napvitorlával ellátott játszóteret alakítottak ki.  

A korszerű iskolában a legmodernebb fűtésrendszert építették ki, amely a nyári melegben hűtésre is képes, az épület energiaellátását pedig részben napelemek biztosítják. A nyolc tantermes iskolában a legmodernebb technikai eszközök, köztük digitális táblák segítik a tanítást.


Az eredeti állapotban őrizték meg a százéves homlokzatot

Az új iskola helyén eredetileg egy huszadik század elején épült, jellegzetes téglahomlokzata miatt védetté nyilvánított polgári lakóház állt. Az építkezés során ezért különös figyelmet fordítottak arra, hogy a homlokzat eredeti állapotában megmaradjon. 

A kiskunfélegyházi iskolát Schuhster Constantin váci püspök emlékére nevezték el Constantinumnak. A leánynevelés és -oktatás elkötelezett híve ugyanis adománnyal segítette az intézmény felépülését. Az 1908-ban megnyitott iskolában a püspök hívására érkező Kalocsai Iskolanővérek kezdték meg a tanítást.

Mi épül?oktatási beruházásiskolaépítésiskolafelújításKiskunfélegyházaElőregyártó-Szerelő és Építőipari Fővállalkozó Kft.építőipari cégek

Hírlevél

Hirdetés