2022.06.28, Kedd
Tavasszal kezdődik a debreceni BMW-gyár építése
aktualis.blogstar.hu

Tavasszal kezdődik a debreceni BMW-gyár építése

MTI

2019.12.03. 11:40 - Almási Krisztina

Még idén felállítják az építkezési munkálatokhoz szükséges berendezéseket a leendő üzem területén.

Hirdetés

Tavasszal elrajtol a BMW-gyár építése Debrecenben, az építkezést előkészítő munkálatok a tervek szerint haladnak. A mintegy 1 milliárd eurós beruházásban Debrecen önkormányzata a városrész északnyugati külterületén található ipari terület előkészítési munkálatait végzi. Tavaly nyáron jelentették be, hogy Debrecenben épül meg a BMW új gyára, azóta a Market Építő Zrt. földmunkákat vállalt el, a projektnél a minőségellenőri feladatokat a Főber Zrt és a Fugro Kft. látja el.

2018 végén kezdődtek meg a gyár földterületi előkészületei, melynek részeként:

  • a munkagépek több mint 1,7 millió köbméter földet termeltek ki és forgattak vissza,
  • a mérnökök pedig mintegy 1350 méter hosszú, földalatti csőhálózatot fektettek le,
  • és hozzávetőlegesen 11 ezer méternyi esővíz-elvezető árkot alakítottak ki.

Naponta körülbelül 200 teherautó és kamion fordul meg a területen. A tervek szerint haladnak a környék közúti és egyéb infrastruktúra-fejlesztési előkészületei, valamint az építkezést előkészítő munkafolyamatok az ipari park területén.

Az üzemben a tervek szerint évi 150 ezer autót gyártanak majd.

A BMW Manufacturing Hungary Kft. már 2019 végén felállítja az építkezési munkálatokhoz szükséges berendezéseket a leendő üzem területén; az építkezés a cölöpök beágyazásával és a szerkezeti alapok kiöntésével veszi kezdetét jövő tavasszal. A BMW Group szeptember 24-én írta alá az ipari terület adásvételi szerződését.

Debrecen elsősorban kiváló infrastruktúrája, kiforrott logisztikai kapcsolatai és a beszállítói hálózatba való optimális integrálhatósága miatt előnyös helyszín, a térség magasan képzett munkaerőpiaca pedig újabb kulcsfontosságú tényező. A BMW Group jövőbeni gyáregységének munkatársain felül a beszállítói hálózat képviselői és a közvetlen szolgáltatók is számtalan munkalehetőséget kínálnak majd az északkelet-magyarországi régióban.

Mi épül?Market Építő Zrt.Főber Zrt.DebrecenüzemépítésüzemfejlesztésFugro Consult Kft.

Hírlevél